Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tog lamporna i Gävle vägen?

/

Annons

Ni har tidigare kunnat läsa om en offentlig utsmyckning av konstnären Gustav Hellberg, i form av golvlampor, som i våras skulle placeras ut i bostadsområdet Gävle Strand. Någon kanske undrar vart de tog vägen?

Offentlig konst kommer av olika skäl inte alltid på plats när det är tänkt. På grund av att så många olika aktörer är involverade i ett bygge (mycket av den offentliga konsten kommer ju till i samband med nybyggnationer) och att alla på ett eller annat sätt är beroende av varandra – finns det många faktorer som kan försena processen. Leveranser kan försenas, olika moment kanske krånglar, tekniska problem ska lösas och saker kommer inte på plats i tid etcetera.

Jag har i tidigare artiklar här på kultursidan försökt visa hur själva processen när det gäller offentlig konst går till. Att det inte bara handlar om konstnären och beställaren utan också om alla mellanhänder i form av byggherrar, projektledare och i många fall även andra företag som är involverade i olika delar av konstverkets tillverkningsprocess.

Vidare ska det tas hänsyn till både platsen, väderförhållanden i de fall verket står utomhus, människor som rör sig i området med mera. Som med allt annat påverkas även konsten av konjunktursvängningar. Finanskrisen ledde i detta fall till att bygget av bostäder i det tänkta området sköts upp en tid och verket kommer därför på plats först under nästa vår.

Det andra konstverket för Gävle Strand – Ariana Kajfes vattenvirvel av metall – ska däremot placeras ut under hösten, närmare bestämt i oktober, berättar Carl Bergström på Gävle Konstcentrum.

Även här finns saker som fördröjt processen. Verket skulle egentligen vara på plats tidigare men på grund av att skulpturens fundament ännu inte är färdigt har man fått vänta något. Eftersom det här verket kommer att stå i vatten ställs stora krav på det tekniska – att det klarar vatten och kan stå under lång tid till exempel.

Men i oktober ska det som sagt placeras ut och 4 november kommer konstnären själv till Gävle för att berätta om sitt verk.

Ingela Jönsson

Mer läsning

Annons