Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppskonstnär i Gävle

Lisbeth Boholm kan kalla sig Vasaloppskonstnär. Det var hon som målade årets två officiella Vasaloppsmotiv – bilderna som kan ses på affischerna för loppets vinter- respektive sommararrangemang.

Annons

Nu är Lisbeth Boholm från Falun aktuell med en utställning i Gävle. Konst- och konsthantverksbutiken ”Konstra” på Söder visar smakprov på hennes måleri och grafik.

Hon gick ut Konstskolan i Gävle 1990, i dag är det en etablerad konstnär som återkommer. Mest förvånande är kanske att vi inte har sett mer av henne i trakten tidigare.

Boholms bildkonst har kallats symbolrik och färgstark, den minner i sin form om 60-talets fantasifulla klippcollage av människofigurer och djur.

Genom Vasaloppet nådde hon förstås en ny stor publik. Fyra konstnärer inbjöds att tävla om uppdraget 2016. Lisbeth Boholm vann med ”Winter tracks” respektive ”Summer motion”. Motiven syns inte bara på affischerna utan också på diplomen som tilldelas alla tusentals skidåkare.

”Lisbeth Boholm skildrar, i sina målningar, både Vasaloppets själ och landskapets skiftningar från vinter till sommar på den karaktäristiska sträckan mellan Sälen och Mora”, berömde juryn.

Närmare bekantskap med konstnärens övriga skapande kan man alltså göra i en ny Gävleutställning. Den visas i den lilla galleriavdelningen som kallas ”En vägg på Konstra”. Lisbeth Boholm är först ut i spåret för höstsäsongen och en spännande start. Vernissage 20 augusti, utställningen pågår till 19 september (men öppet endast helger).

Mer läsning

Annons