Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verklig thriller om dagens Ryssland

/
  • Bill Browder är en märkvärdig man, enligt vår kritiker Pär Fagerström.

Pär Fagerström skriver om Putins hårda styre.

Annons

Mordet på den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov väcker säkert hos många en önskan att få en djupare bild av våldets och korruptionens Ryssland.

Tajmingen av den svenska utgåvan av Bill Browders bok om fallet Magnitskij, "Mitt krig mot Putin", är i det perspektivet perfekt – en mer fullödig dissekering av president Putins repressiva apparat än denna, är svår att finna. Och en mer ovanlig berättare om den ryska eliten än finansmannen Browder är svårt att tänka sig

Bill Browders farfar Earl organiserade fackföreningar i Kansas på 20-talet, tillbringade några år i Sovjet, återvände till USA och blev det amerikanska kommunistpartiets ordförande. Två gånger, 1936 och 1940, ställde han upp som presidentkandidat.

Browders föräldrar var vänstersinnade akademiker. Men Bill själv kände ett revoltbehov mot familjens politiska arv och bestämde sig för att bli kapitalist. Vägen gick via Stanford Business School och Boston Consulting till några lyckade aktieaffärer i Östeuropa strax efter Berlinmurens fall.

Stimulerad av det, och inverterat i farfars fotspår, drog han till Moskva, startade en investeringsfond och blev i tio år framåt den störste, och mycket framgångsrike, utländske investeraren i Ryssland.

Då och då stötte hans företag på underligheter och ren kriminalitet. Browder och hans finansiella och juridiska experter blev duktiga på att avslöja sådant, till exempel att toppcheferna i Rysslands största företag Gazprom sålt enorma gasfält till vrakpris till sina egna familjer. Det ledde till att den då nyblivne presidenten Putin sparkade Gazproms vd och ledning.

Men Putin var i själva verket inte oligarkernas fiende. När han väl etablerat sin maktposition blev han snarast deras partner. Och i det läget blev Browder och hans experter obekväma och icke längre önskvärda.

Händelserna därefter – 2005 och framåt – är en ren och skär thriller, som vore den spunnen av Frederick Forsyth eller John le Carré. Browder utvisas ur Ryssland, hans företag där stjäls av korrupta statstjänstemän, ett enormt skattebedrägeri om 230 miljoner dollar äger rum. Hans kvarvarande medarbetare avslöjar svindeln men rättsmaskineriet ingriper inte, tvärtom hotas medarbetarna till livet.

Browder lyckas ta hem dem till London, alla utom en, advokaten Sergej Magintskij som modigt stannar kvar och försöker få skurkarna rättsförda. Men myndigheterna vänder på alla begrepp och kastar Magnitskij i fängelse där han torteras och efter ett år avlider.

Bill Browder börjar därefter ett nytt liv. Finansmannen blir människorättsaktivist och ägnar all tid åt att vinna postum upprättelse för Magnitskij. Massor av dokument om vad som skett och vilka som är skyldiga ställs samman och publiceras. Effekten är till en början måttlig. Men när bevisen presenteras i form av tre Youtube-filmer, som får enorm spridning inte minst i Ryssland, blir det ett rejält genomslag.

2012 stiftar den amerikanska kongressen den så kallade Magnitskijlagen, som påbjuder inreseförbud till USA och frysning av tillgångar för ett stort antal inblandade personer, statstjänstemän och polischefer. Två år senare följer Europaparlamentet efter.

Magnitskijlagen var den första av den typen på många decennier, men är nu förlagan för de sanktioner som västvärlden i dag tillämpar mot Ryssland efter stölden av Krim och kriget i Ukraina.

Bill Browder är en märkvärdig man och hans bok ett läs-måste för var och en som vill veta mer om den miljö där mord sker mot sådana som politikern Boris Nemtsov, journalisten Anna Politovskaja och den avhoppade poloniumförgiftade agenten Alexander Litvinenko.

Mer läsning

Annons