Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi adopterar!

Javisst Åsa, självklart ställer vi upp.
Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg manar upp till kamp för de svenska vägkrogsbiblioteken, i en artikel i söndagens Aftonbladet.
Och tidningarnas kulturredaktioner borde gå i spetsen, säger hon.
Jamen, givet. Arbetarbladet är med på noterna.

Annons

Åsa Linderborg varnar för att vägkrogsbiblioteken är hotade, när den nya Kulturpropositionen tar bort 7,5 miljoner som gått till ”kultur i arbetslivet”.

I dag finns tio vägbibblor längs de stora trafiklederna, från Kalix ner till Varberg.

Som ett sorts arbetsplatsbibliotek för alla som reser i jobbet (och de restauranganställda).

Långtradarchaufförer kan låna en bok på ett ställe och lämna igen den på nästa.

Ljudböcker är av naturliga skäl mest populära. Det är sån snurr på utlåningen att hyllorna gapar tomma, skriver Linderborg.

Därför har Aftonbladets Kulturredaktion beslutat att skänka de ljudböcker som kommer som recensionsexemplar till redaktionen, till vägkrogsbiblioteken.

Och man uppmanar sina tidningskolleger ute i landet att göra samma sak:

”Bli fadder för varsitt bibliotek!”

Ja, gärna, säger Arbetarbladets kulturredaktion. Vi adopterar på direkten. Gärna vägkrogsbiblioteket i Tönnebro som är det som ligger närmast oss.

Aftonbladet paxar Kalix, tycker att Sydsvenskan kan få Fagerhult, och föreslår märkligt nog att Svenska Dagbladet ska ta sig an Tönnebro – mellan Gästrikland och Hälsingland.

Tja, i så fall får vi väl dela på fadderskapet. Sanningen att säga har Arbetarbladets kulturredaktion inte lika många ljudböcker på lager som rikstidningarna, eftersom vi sällan brukar recensera ljudböcker.

Men vi skickar de vi hittar i hyllorna. ”Ulf Ivars historia” och ”Astrids röst” – en ljudbok om och med Astrid Lindgren, till att börja med. Ett litet men välment bistånd.

”Jag utmanar er, kulturchefer”, skriver Åsa Linderborg.

Härmed antaget, hälsar kulturredaktionen i Gävle.

Mer läsning

Annons