Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi gör det för konsten"

/

Bra konst kommer från hjärtat. Det konstaterar Apostolis Philippou, som har börjat plugga igen samtidigt som han försöker etablera sig som skulptör i Aten. Många av hans kollegor söker sig i stället utomlands.

Annons

Vi träffar Apostolis Philippou, 44, på Syntagmatorget i centrala Aten, i samband med en manifestation mot nya åtstramningar i krislandet.

– Jag försöker väcka känslor genom att utforma rum, genom installationer och rymd, säger han.

Enligt Philippou har möjligheten att livnära sig på konst försämrats dramatiskt under de dryga fem årens recession och kris som Grekland genomlidit.

– Det är inte så konstigt. Om du har ont om pengar ser du först till att du har mat och de mediciner du behöver. Sedan ser du till att barnen får utbildning, säger han och fortsätter:

– Vi konstnärer försöker fortfarande, men vi bryr oss inte längre så mycket om hur det säljer utan mer om budskapet, hur vi uttrycker oss själva. Vi gör det för konsten.

Han avbryts av demonstranter som ropar "förrädare", busvisslar och buar ut en parlamentariker som går förbi bakom avspärrningar och kravallpolis med sköldar och tårgasen redo.

Enligt Philippou är det många av hans konstnärsvänner som söker sig utomlands, för att få bättre förutsättningar för sin verksamhet. Men han tror inte att krisen kan besegra konsten.

– På ett sätt är den svåra situationen en viktig drivkraft, när du inte längre gör konsten för att den ska passa kunderna utan för att du vill uttrycka en åsikt.

– All konst är politik, tillägger han.

Ett tjugotal meter längre bort hänger en gigantisk grekisk flagga, säkert tio meter bred, som en grupp demonstranter har hissat upp framför parlamentet.

"Grekland, jag älskar dig", står det skrivet på flaggan.

Mer läsning

Annons