Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi hade mycket att tala om”

Annons

Sven Hallonsten, pensionerad bibliotekarie och redaktör, hade sitt första bibliotekariejobb på Hall i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. Där träffade han Lasse Strömstedt, och de blev vänner under en aktiv period med fängelsestrejker och det uppmärksammade ”Hall-bladet” – om kampen för interners rättigheter.

Såhär minns Hallonsten vännen:

– Vi hade mycket gemensamt och mycket att tala om. Lasse var väldigt intresserad av att läsa och skriva, och möjligen uppmuntrade jag honom i den riktningen. Vår relation finns omskriven i hans självbiografiska böcker, och jag var också hans övervakare när han kom ut. Vi höll kontakten ganska länge, för det tog ju ett tag att bli fri från narkotikan.

– Han är ett av få exempel på hårt kriminellt belastade som lyckats ta sig därifrån och börja om. Han har gjort mycket nytta, både genom sina böcker och som debattör – även om han blev alltmer konservativ med åren.

– Han var en duktig skribent, men bäst var han i samarbete med Christer Dahl (under pseudonymen Kennet Ahl, reds. anm), då Christer skrev och Lasse bidrog med historierna. ”Lyftet” (1976) tycker jag var den allra bästa. En annan favorit av Lasse var en skröna han skrev om de årliga matcherna mellan fångar och plitar på Hall.

– Jag saknar honom väldigt. Han var en dynamisk, varm människa som ville väl. Vår kontakt hade avtagit med åren, men han var en god vän. n

Annons