Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi håller vad den lovar

När jag var liten lekte vi viskleken. Gjorde ni? Den där när man viskar något i örat på sin kompis, som sedan för meningen vidare tills den, när den når sista deltagaren, är i princip oigenkännlig.

Annons

Tidningen Vi har i senaste numret plockat upp visklekens bärande idé och konstruerat en berättarstafett. Det är en alldeles lysande klockren idé, som dessutom genomförs på ett magnifikt vis.

Åtta fotografer och författare (fyra av vardera) deltar: Håkan Elofsson skickar sitt foto till Lotta Lotass som skriver text ut-ifrån den. Hennes text går sedan vidare till en ny fotograf, som enbart får se Lotass text och inte den bild som inspirerade till den. Fotograf Anna Clarén plåtar ut-ifrån Lotass text och skickar sin bild till P O Enquist.

Och så fortsätter det. Elisabeth Ohlson Wallin, Sara Stridsberg, Lars Tunbjörk går vidare och den sista viskningen blir Jonas Hassem Khemiris. Hans text är väldigt olik, men ändå inte helt alienerad från Elofssons inledande foto.

Spännande bilder, sprakande texter och ett utmärkt exempel på kulturtidskriftens potential att göra roligt och konstnärligt innovativt i ett.

Vi är en tidning man sällan blir besviken på, den håller vad den lovar. Så också den här gången. Förutom viskleken förklarar man begreppet nationalpark, djupintervjuar Gellert Tamas, tar tempen på bokmässans status samt bjuder på recept på björnbärscrostata. Gott!

Omslagsbrud och föremål för det sedvanliga personporträttet är Marie-Louise Ekman. Hon är, precis som tidningen, alltid intressant och klok. Och dessutom lite less på (och rädd för) det här med att folk ska behöva gå och dö i tid och otid:

”Men någon måste ju någon gång bryta människans slentrianmässiga vana att dö. Det kanske blir jag. Jag menar, hur länge ska detta få pågå? Kristina Lugn är inne på samma linje. Hon är lika upprörd hon. Vi funderar faktiskt på att bilda en aktionsgrupp.”

Underbart. Gör det!

Mer läsning

Annons