Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste prata om Villa Sjötorp

/
  • Varför ska den vara kvar? Återbruk är ett vettigare argument än grosshandlartraditioner.

Förra veckan räddades omdebatterade Villa Sjötorp i Gävle från rivning genom ett kommunalt beslut. Men husets framtid är lika dunkel som förr. Om det är nu som den verkliga striden börjar – då måste vi också fråga oss vad som står på spel.

Annons

Kampen för ett äppelträd. Kampen för Villa Sjötorp.

Engagemanget skulle kunna ses som uttryck för en maktlöshet som människor upplever i dag. Endast i en mycket liten och tydlig fråga är det någon mening att försöka göra sin röst hörd.

Liten fråga – men symbolisk. Kanske det.

Om en kan rädda ett äppelträd kan en rädda ett uns mänsklighet i samhället.

Men det skulle också kunna vara något helt annat som ligger bakom upproret. Villa Sjötorp är en typisk Gävlefråga. Strider där det gamla sosse-styrets påstådda arrogans varit egentlig måltavla. 60-talets rivningsraseri har aldrig förlåtits.

Om det nu är ett uppror. Nästan 5 000 personer gillar facebooksidan ”Rädda Villa Sjötorp”. Ja, det är ju ganska många (även om bara 27 personer har besvärat sig med att skriva under protestlistan ”Rädda Villa Sjötorp”).

Det är förstås väldigt lätt gjort att trycka på knappen och gilla en sida. Det är väldigt lätt att gilla ett gulligt trähus som lämnats övergivet och lidande. Sociala medier är känslostyrt. Här yttras spontan upprördhet; att riva huset vore ungefär som att göra en kattunge illa.

Villa Sjötorp kallas av sina vänner för ”ett unikt kulturarv” och ”arkitekturpärla”. ”Unik kulturmiljö”, håller Länsmuseets byggnadsvårdsexperter med om. Länsstyrelsen har tidigare bedömt att Villa Sjötorp är av ”byggnadsminnesklass” såsom bärare av en berättelse om Sverige.

Är det möjligt att de har fel? Varje hus är förstås unikt och oersättligt på sitt sätt. Men även specialisters utlåtanden präglas av rådande samhällssyn och efterhängset traditionella värderingar. Pampiga slott har genom tiderna rankats högt. Även när masugnar och gamla bruk blivit bevarade har de gärna bevarats som trevliga herrgårdsparker.

Det kungliga är väl representerat bland svenska byggnadsminnen. Och även charmiga gamla träbyggnader – sådana som sedan Skansen uppfanns ansetts förvalta ”nationens själ”. Medan andra typer av miljöer – exempelvis idrottens hus – inte alls har intresserat kulturetablissemanget (med enstaka undantag, som exempelvis Tennispaviljongen på Djurgården där Gustav V spelade).

I dag betraktas snart hela landsbygden som ett museum för nostalgiska stadsbor. Därmed idylliseras mer än någonsin små natursköna platser som Villa Sjötorp.

Också den aspekten bör vi fundera över. Vilka har stridit i den här debatten, och varför?

Räddningskampanjen använder (och riskerar att missbruka) ett närmast rutinmässigt valt vapen – att framhålla en byggnads kulturvärde.

Därmed säger den sig – möjligen omedvetet – vilja manifestera det svenska borgerskapets behagfulla semesterliv.

Som kulturredaktör har jag mer eller mindre förutsatts försvara Villa Sjötorp. Tyvärr är det en (national)romantisk lögn att just denna grosshandlarvilla är en omistlig del av vårt kulturarv.

Den historia som husets snickarglädje kan berätta finns det redan nog med exempel på. Det byggnadsvårdsexperter säger är att Sjötorp är i samma klass – vilket faktiskt inte behöver betyda att ytterligare ett hus måste sparas.

Men visst är det bättre att rusta upp och återanvända än att riva och bygga nytt. Också jag är av åsikten att det är skandal att låta en byggnad förfalla enbart för att få argument för att kalla den ruckel.

En väl omhändertagen och bevarad Villa Sjötorp skulle kunna stå som en kraftfull symbol för den vackra idén om ett bättre framtida samhälle, ett hållbarare sätt att leva.

Om Villa Sjötorp-kampanjen hade förts som en kamp mot konsumtionskulturen, istället för som en kamp för grosshandlartraditioner.

Om Villa Sjötorp-kampanjen hade förts för att övertyga makthavare om vikten av en omställning, och skattebetalarna om att priset är värt att betala.

Då hade Villa Sjötorp berört fler av oss.

Mer läsning

Annons