Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi minns honom gott

/

Annons

Reklam är en förbannelse. Det måste ju anses bevisat, när främsta minnet av en känd svensk skådespelare är hur han proppar munnen full med mjölkchoklad.

Lars Amble spelar mannen som sitter på en parkbänk och frossar men snabbt gömmer undan sin smaskiga chokladkaka när en bekant kommer förbi. Vännen slår sig ner för att sedan flott bjuda på en smakbit av exakt samma sorts godis.

Lars Ambles glupska egoist lärde sig en läxa – vi konsumenter förstod att en mjölkchokladkaka av just detta fabrikat var oemotståndlig.

Roy Andersson regisserade reklamfilmen som kom på 1980-talet när de svenska reklamfilmerna plötsligt hade blivit små konstnärliga skapelser. Stora Dramatenskådespelare som Margareta Krook och Ernst Hugo Järegård kunde medverka.

Och Lars Amble. Oförglömlig. Utan att säga ett ord. Han hade ju munnen så full att han bara kunde nicka ja tack till en smakbit.

Jag har sett Lars Amble i massor av filmer och på tv. Jag har en bild av att han ofta fick föreställa demonisk. Men det är den uttrycksfulla, ensamma livsnjutaren på parkbänken som envist lägger sig över allt.

Jag hade förväntat mig att finna hundratals fotografier av Lars Amble i TT:s arkiv. Karriären var lång och innefattade även tunga regiuppdrag. Svenska komedier som ”Göta kanal” och ”Två killar och en tjej” sägs ha gjort honom folkkär.

Men det finns nästan inga porträtt, mest Lars Amble fotograferad tillsammans med någon annan. I kanten, med ryggen mot, eller artigt vimmelposerande.

Han bar kanske ensemblerna mer än huvudrollerna.

Skådespelaren Lars Amble avled natten till torsdagen. Vad ska SVT visa som hyllning? Inte ”Kalabaliken i Bender” väl, men gärna en tv-inspelad teaterföreställning. Och hoppas han fick rejält betalt för den efter­hängsna reklamen.

Mer läsning

Annons