Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken är småstaden med Rådhusklockan?

/

Annons

Christian Ek står som författare till romanen "Rådhusklockan", en thriller som utspelas i en svensk småstad åren efter kriget. Förlaget uppger att författaren publicerat sig i andra sammanhang men här uppträder under pseudonym. Det är ju nästan en åkomma numera, att etablerade författare ger sig in i deckarbranschen utan att använda sitt eget namn.

Huvudpersonen är en sextonårig gymnasist som inte får något sommarjobb. Alltså kan han stryka omkring på egen hand i den lilla staden. Där inträffar lämpligt nog två knivmord. Och pojken blir då privatspanare.

Hans pappa omkom i jobbet och mamman har svårt att få pengarna att räcka till. Pojken är hämmad av sin påvra bakgrund men duktig i skolan.

Han upplever samtidigt den första kärleken. Historien utspelas ju långt före sexualupplysningens tid. Pojken är nyfiken men vet inget om erotik. Så vad gör man efter den första kyssen?

Därpå upptäcker han att någon varit vänlig nog att stryka ett streck under de två knivmördades namn i en telefonkatalog och därtill lämnat katalogen uppslagen vid ett av namnen. Det pekar förstås i en bestämd riktning.

Berättaren ligger mycket nära pojken och återger i inre monologer hans aggressioner, komplex, hormonflöde och leda, men också en ström av ingivelser, minnen, hugskott och tankar. Men litterärt sett gör det hela ofta ett valhänt intryck. Ek tar upp tusen trådar men det mesta händer på ytan.

Verket står med ena benet, tycker jag, i utbildningsromanen och andra i en bok för unga.

Ek skriver ju om pojkens värld och framför allt om de förändringar som sker i den världen. Han tycker själv att han blir mer vuxen och att livet blir mer verkligt. Samtidigt är han ju fortfarande ett barn.

Det kunde blivit en stark berättelse men frågan är väl om den alls borde kopplats ihop med mordhistorien. Det blir lite för mycket Kalle Blomkvist över det hela. Pojken håller öronen öppna och lägger ihop två och två. Och det räcker för att lösa detta skäligen enkla fall.

Bäst lyckas Ek med beskrivningen av den lilla staden och många kommer nog att tro att det är deras hemort som avbildas i "Rådhusklockan". Förlaget meddelar dock att staden ligger vid östkusten. Själv får jag ändå för mig att det handlar om Åmål.

Vem är då denne Christian Ek? Ingen aning. Men det är nog inte Per Wästberg och inte heller Horace Engdahl som valt att här framträda i lösmustasch, slokhatt och mörka glasögon.

Mer läsning

Annons