Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken Östervägg!

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(ny) Östervägg
Vart ska du gå? Hem! Två gulrödglödande gestalter fyller upp en husgavel i hyreshusområdet Öster. Det är en sprillans färsk väggmålning av Gävlekonstnären Rolfcarlwerner som drar åt sig blickarna. Man ser ledigt klädda kroppar i jeans och converse, i händerna matkassar (inte från Konsum utan enligt texten från Rolf C:s butik...). Personernas huvuden sträcker sig utanför fasadens yta, högt ovan takkanten. Så stor är människan! Den nya väggmålningen är en varm hyllning till de boende och till vardagen – som kan vara solkig och tung men ändå kan bäras med värdighet.
Österborna själva har inspirerat konstnären och fler målade husgavlar på beställning av Gavlegårdarna ska det bli framöver. Sånt fint har dom inte på Gävle Strand.

(ny) Sofia Jakobsson
Fantastiskt talangfull tecknare. Andraårselev på Gävle Konstskola och även nybliven Tallbo-stipendiat. Därför dubbelt aktuell – se hennes verk både på årets första Tallbo-utställning och på Konstskolans elevutställning på Konstcentrum i Gävle.Foto: Britt Mattsson

(4) Robin Ticciati
Fick stående och starka ovationer efter sin sista konsert som Gävlesymfonikernas chefsdirigent. Men kommer tillbaka som gäst, det gör han ju, ”the XBox360-playing maestrino Robin Ticciati” som Opera-Chic (operaskvaller on-line) kallar honon.

(ny) Johan Svedjedal
Författare som kommit med den tredje och sista delen i sin mastodontbiografi över Carl Jonas Love Almqvist. Totalt 1 500 sidor. Detta har den kunniga och skrivskickliga Svedjedal lyckats fullkomligt med, lovprisar kultursidans recensent.Foto: Cato Lein

(ny) Marx
Inte Karl utan Victor. Ung konstnär som gör olydig arkitektur i det offentliga rummet. Här hans färgglada bostadstorn under Liljeholmsbron i Stockholm.
”Idén var att hitta platser som folk tycker är fula, otrygga och otrivsamma och göra någonting bra av dem, och att undersöka hur medborgare och myndigheter ser på detta”, säger Victor Marx till tidskriften ETC. Tyvärr är det modiga konstnärer som han som sparkas ut från svenska konstskolor numera.Foto: Scanpix

anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. I väntan på att Gävlepolitikerna ska sitt förnuft till fånga – hör en debatt om stadsplanering som arrangeras i Valhall i Högskolan 28 maj. Deltar gör bland andra representanter från Gävle kommun, arkitekturhistoriker Martin Åhrén och provokativa konstnären Victor Marx (se ovan).

Spår av Ikaroz (1), Anna Odell (2), Bengt Söderhäll (3), Malena Ernman (5).

Mer läsning

Annons