Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken relation har du till August Strindberg?

/

Annons

Ann Petrén, skådespelare:

”Ganska många har hamnat i skuggan av honom. Det finns andra alternativ som inte har fått komma fram i ljuset. Vi har inte haft så många jubileer med Selma Lagerlöf och Victoria Benedictsson om man säger så. Det är fint att vi firar Strindberg, men är det inte lite ansvarslöst att hela tiden fira en och samma.”

Ruben Östlund, regissör:

”Det som jag har blivit inspirerad av är hans kaxighet. Den där orädda sidan. Han gjorde ju att hela området blev vitalare. Han var någon som rörde om och skapade en ny slags energi. En som vågade, inte var så räddhågsen.”

Lena Adelsohn Liljeroth (M), kulturminister:

”Strindberg är för mig nära förknippad med Stockholm, min födelsestad. Hans skärgårdsskildringar, som novellsamlingen ’Fagervik och Skamsund’ eller romanen ’Hemsöborna’, har jag läst ett antal gånger. Men hans samhällskritiska verk är på många sätt giltiga även i dag.

Jan Arnald, författare:

”Jag har kvävts av hans kvinnosyn och dyrkat hans produktivitet, stört mig på hans ideologiska grumlighet och ändå förhäxats av hans formuleringskonst, jag har hatat monumentet Strindberg och älskat skribenten Strindberg. En sak är i alla fall klockren: Som svensk författare kommer man inte ifrån Strindberg.””

Anneli Furmark, serietecknare:

”Jag är förtjust i hans skildringar av vardagliga saker som mat, blommor och trädgårdskonst. Han var så rädd för att bli betraktad som feminin, men samtidigt var han inte alls rädd för det. Han har skrivit enormt bra om hur man ska få dillen att växa, om kålplantor och blommor, det är väldigt roligt skrivet.”

Eva F Dahlgren, författare:

”Min första kontakt med honom var i tonåren när jag läste ’Tjänstekvinnans son’ och sedan var jag fast. Jag hittade en syskonsjäl när det gäller positionen i tillvaron, hans angrepp på förljugenheten. Jag uppfattar det som att han försöker riva alla kulisser och det blev ett tema även för mig, ’Farfar var rasbiolog’ handlar bland annat om det.”

Magnus Florin, författare:

”Jag kände med fingrarna på hans guld, 30 meter under jord i Humlegården. Jag och en vän samlade fragment till boken ’Köra och vända’. Vi kunde ha stulit hans guld. Numera får man inte röra papperen, du får stå bredvid Kungliga Bibliotekets handskriftsavdelnings tjänstemän när de vänder blad med bomullshandskar..”

Lasse Åberg, regissör och tecknare:

”Jag har undrat mycket över vilken filur det var, jag hade gärna velat träffa honom. Jag tror det var en intensiv och sammansatt man. Jag har ju läst honom och sett hans pjäser och har speciellt en relation till ’Hemsöborna’, vi filmade nämligen ’SOS - segelsällskapsresan’ på det som är Hemsö i Strindbergs roman.”

Sören Bondeson, författare:

”Ingen alls. Jag har läst några böcker av honom, det är det enda. Och så har jag läst Olof Lagercrantz bok om August Strindberg och sett ’Hemsöborna’ på tv när jag var liten. Den tyckte jag var jättebra. Hans romaner känns faktiskt lite mossiga, jag tror att man måste vara mer inkörd på dramatiken för att tycka att han är intressant.”

Sofia Jupither, regissör:

”Jag älskar Strindberg, han är en otroligt bra dramatiker. I all sin galenskap en mästare på att beskriva mänskligt beteende och mänskliga relationer. Han skriver rakt och naket som ingen annan gör.”

TT Spektra

Mer läsning

Annons