Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villa Erskine på Hemnet

/
  • Till salu. Villa Erskine skulle ha bevarats som konstnärshem öppet för besökare. Nu blir det istället privatbostad och lösöret skingras, vittnar en husannons på Hemnet.
  • Villa Erskine på Hemnet

Räddningsförsöket misslyckades. Ralph Erskines berömda, byggnadsminnesförklarade bostad är till salu på Hemnet som vilket hus som helst.

Annons

Det känns faktiskt smått chockerande att se.

Ute på fastighetsmarknaden. Säljes till högstbjudande. Utropspris 10,5 miljoner.

Efter arkitekten Ralph Erskines död 2005 var förhoppningen att hans Villa Erskine skulle kunna öppnas för allmänheten. Som ett sorts museum – ett arkitekthem att besöka, liksom andra bevarade konstnärshem. Med bibehållen känsla av hem och arbetsplats. Intakt med sin 60-talsinredning.

En arbetsgrupp bildades för att förhindra privatisering och istället skapa en stiftelse som kunde förvalta och visa byggnaden.

”Om man kan bevara Alvar Aaltos bostadshus i Finland så borde vi väl kunna bevara Ralph Erskines i Sverige”, sa arbetsgruppens initiativtagare Johan Hagland i en artikel i Svenska Dagbladet 12 december förra året.

Det hela var också i linje med Ralph Erskines egna idéer. Enligt Svenska Dagbladet avsåg han att donera Villa Erskine till Arkitekturmuseet. Men planerna hann aldrig bli verklighet.

Och så kommer då beviset på Hemnet för att också den sista utvägen har stängts.

Uppenbarligen lyckades tillräckligt med pengar aldrig skrapas ihop för att förverkliga Arkitekthemmet Villa Erskine.

I arbetsgruppen för att rädda Villa Erskine fanns både Länsstyrelsen och Erskines barn representerade. Arkitekturmuseet ordnade så sent som i våras en offentlig visning av Villa Erskine och en informationskväll om läget.

Men husannonsen på Hemnet säger allt. Det är försent. Bohaget skingras.

”Ett fantastiskt tillfälle att förvärva en unik bostad, med möjlighet att skapa ett boende efter många olika behov”, lockar mäklaren Fredegårds fastighetsbyrå.

Villa Erskine på Gustav III:s väg 2 i Drottningholm i Stockholm är ett av Sveriges yngsta byggnadsminnen. Ralph Erskine ritade huset och flyttade in 1963. Villan är egentligen tre olika byggnader, bostad, garage och ateljé, runt en innergård. ”Ett typiskt exempel på Ralph Erskines strävan efter goda livsmiljöer”, enligt Arkitekturmuseet.

Mäklaren:

”För den stora familjen, eller ett generationsboende, är det möjligt att bygga om kontoret till bostad. Om samtliga även värdesätter arkitektur av högsta klass och önskar vakna upp intill Drottningholms slott, så har de hittat hem.”

Byggnadsminnesdokumentationen från 2005 bifogas fastighetsannonsen. Där står att Villa Erskine har synnerligen högt arkitekturhistoriskt värde. Planlösning och interiörer ska bevaras, till exempel den fasta köksinredningen i trä, skjutfönster med snickerier i mahogny och till och med den ”enkla ventilationen” i sovrummet. Trädgården ska underhållas så att dess karaktär och struktur bevaras.

Men vem kommer att ha koll på det?

Mäklarjargongen om möjliga ombyggnader rimmar illa med föreskrifterna.

Och ingen objuden har där att göra. Det blev inget Arkitekthem. Ralph Erskine hade kanske hatat att bli idoliserad – men älskat tanken att alla människor/besökare skulle fått en chans att uppleva den goda arkitekturen.

Mer läsning

Annons