Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilt tonårsparty på Wanås

/
  • Nathalie Djurberg och Hans Berg har gjort sin installation
  • Nathalie Djurberg och Hans Berg sade först nej när de blev tillfrågade att göra ett verk i naturen. Men väl på plats i Wanås kom idéerna.

Ekollonen har volanger och en sminkad fågel röker med rumpan. Nathalie Djurberg och Hans Berg liknar sitt första utomhuskonstverk någonsin vid en tonårsfest i skogen.
I sommar går det att se i Wanås skulpturpark.

Annons

När duon blev tillfrågad om att göra årets bidrag till den skånska skulpturparken blev svaret först nej. Konst i den otämjda naturen är inget de har sysslat med tidigare. När de gör sina animerade konstvideofilmer med lerfigurer jobbar de i studio och har full kontroll. Nu skulle de tvingas samarbeta med oförutsägbara element som mygg, fågelsång och blåst.

– Först kändes det inte möjligt, vi trodde inte att vi skulle kunna få några idéer, men så bjöd de hit oss. Då tänkte vi fortfarande att "vi åker dit och har lite trevligt och sedan säger vi nej igen", men sedan fick vi en idé som kändes intressant, säger Nathalie Djurberg.

"In dreams" heter deras skogsinstallation som nu är utplacerad på ett 49 kvadratmeter stort spegelgolv. Här finns larver, ekollon, fåglar och andra element ur naturen, om än förmänskligade och lätt förvanskade. Inspirationen hittade konstnärsduon i tanken på tonårspartyn ute i skogen som gör hemliga platser uppochnedvända, förklarar Hans Berg.

Spegelgolvet försätter betraktaren i ett tillstånd av osäkerhet. Tittar man ner i marken eller upp i trädtopparna? Tanken var att vända och vrida på perceptionen och skapa en upplevelse inte helt olik "Alice i Underlandet".

– Just gränsen mellan att vara barn och vuxen, när det händer så mycket som man inte har någon förståelse för eftersom man inte varit där förut, tillägger Nathalie Djurberg.

Inne i konsthallen presenterar de ett helt nytt videoverk, "Worship", som är tematiskt besläktat med tonårspartyt.

– Det handlar väldigt mycket om sexualitet, men också om när något går från det banala till extrem komplexitet.

Även den danske konstnären Per Kirkeby ställer ut på Wanås som i sommar drabbats av en myrinvasion. Den colombianske konstnären Rafael Gómezbarros halvmeterstora myror kryper över fasaderna. De 300 insektsskulpturerna har tidigare visats i bland annat Wien och London och verket handlar i grunden om migration, berättar Elisabeth Millqvist, curator på Wanås.

– Det är science fictionliknande. Årets utställningar rör sig mellan dröm och mardröm.

Mer läsning

Annons