Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstfest för medieägare

/

När rubrikerna om tidningarnas framtid droppar blod och tidningsredaktioner ekar tomma, är det lätt att glömma bort att mediehusen fortfarande är enorma vinstmaskiner.

Annons

För hur förklarar man annars att de främsta ägarfamiljerna inom svensk press under det senaste decenniet har plockat ut 3,3 miljarder, enligt en granskning av Resumé och tidskriften Scoop.

Här nämns de mest kända efternamnen, som Bonnier och Hjörne, men allra mest stinn blev Christina Hamrins (Hallpressen/Herenco) pengabinge. Hon har en sammanlagd taxerad inkomst på 431 miljoner kronor.

Samtidigt har, enligt samma granskning, antalet lokalredaktioner under den aktuella perioden minskat med 36 procent och antalet redaktionella tjänster med 25 procent.

Hela medielandskapet befinner sig i en svår tid med stora utmaningar. Digitaliseringen får affärsmodeller att vackla, från prenumererade morgontidningar till tablå-tv. Det vet vi redan. Spaltmeter har skrivits. Men utmaningen med giriga ägare som har vant sig vid orimliga vinstmarginaler har allmänheten hört mindre om. Ett tvåfrontskrig där resurserna sugs tomma från olika håll blir kanske för mycket för mediebranschen att klara av.

3,3 miljarder kronor hade gjort bättre nytta i journalistikens kriskassor än på ägarnas bankkonton.

KE

Mer läsning

Annons