Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst gör det ont

/
  • Lena Nyman (1944–2011). En av Sveriges ”leading ladies” på scenen i mer än 30 år, skriver den internationella filmdatabasen Imdb.com.

Lena Nyman vill jag gärna minnas. För många fina skådespelarprestationer.

Annons

Men också för att hon var raka rör. Hon drog sig inte för att vara naken och politisk på bio (i Vilgot Sjömans skandalfilm ”Jag är nyfiken – gul”) och kvistade obekymrat över från Dramatenscenen till folkkära Hasse & Tages revyer.

Det där söta, lite förnäma leendet som Lena Nyman ofta porträtterades med såg alltid ut att dölja ett bubblande skratt.

Rösten kunde vara lika förledande barnsligt söt. Men hör henne sjunga Karin Boye, ”Ja, visst gör det ont när kroppar brister” i ett SVT-inslag från 1978 (videolänk nedan).

Ja, visst gör det ont. Särskilt i dag när Lena Nyman har dött, bara 66 år gammal.

Det är nästan en Hollywoodhistoria: hon börjar som barnskådespelare och lämnar egentligen aldrig kulissernas värld.

Jag fastnar för en mening i en intervju: När Ingmar Bergman kom till Dramaten hade Lena Nyman redan haft flera roller där.

I en annan intervju berättar hon om sin ständiga följeslagare, hunden Kaxe, som blev påkörd. Och om sorgen efter storebrorsan Bosse som då nyligen dött: ”Men häromkvällen tittade jag på himlen, bredvid månen lyste en stark stjärna och då tänkte jag att där är nog Kaxe och Bosse. De finns, någonstans”.

Lena Nyman finns, i 58 filmer. Och tv-inspelningar av tunga kvinnoroller på teatern.

Personligen förknippar jag henne också med en social medvetenhet, kanske för att hon medverkade i uppkäftiga filmer och syntes mycket i det samhällskritiska 70-talet.

En artikel i tidningen Arbetaren från 2004 konstaterar att en 22-årig Lena Nyman var den första i Sverige att förespråka turistbojkott.

” I Vilgot Sjömans film ’Jag är nyfiken – gul’, inspelad 1966, finns en scen från Arlanda där Lena Nyman konfronterar hemkommande charterturister från Spanien. Resenärerna slår ifrån sig och en kvinna säger: Man åker ju dit för att bada och vila, då ska man väl inte blanda in politiken i det”, skriver Arbetarens Jessica Nilsson.

Efter premiären var Lena Nyman besviken över att publiken enbart intresserade sig för hur hennes kropp såg ut.

Istället för filmens diskussion, det som var en stor debattfråga då – om det var rätt att resa på semester till diktaturer.

Samma sorgliga dag som Lena Nyman går bort är den sorgligt nog åter lika aktuell.

Lena Nyman var 163 centimeter lång, en med tiden liten tunn cigarrettrökare. Men stor, både som ”Stadslollan” i en klassisk revysketch, och i Noréndrama.

Mer läsning

Annons