Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturarbetaregår över lik

Konstnären Karin Jonsson väckte uppmärksamhet på Centralgalleriet i Gävle. Hon sa att hennes utställning måste ställas in, på grund av fattigdom. Hon hade inte råd att genomföra den.

Men det blev förstås en sorts utställning ändå. Karin Jonssons gråt över eländet kan höras i galleriet.

Gråten gestaltar många konstnärers och kulturarbetares utsatta situation i dag.

Magdalena Nordin i Umeå är också en av dem. Och liksom Karin Jonsson gör hon uppror.

Magdalena Nordin har producerat en egen dokusåpa, eller snarare imitation av dokusåpa. Den är en grym satir över hur konstnärer förväntas sälja sig själva; bli entreprenör eller dö!

I fem avsnitt tävlar fyra kulturarbetare om ett jobb på bokförlaget Bokbål.

Ett mycket litet förlag, och bara en ynka praktikplats. Trots det krävs av de medverkande att de ställer upp i en stenhård utslagningstävling.

”Djungelns lag gäller. Bara de tuffaste överlever.”

Kandidaterna till jobbet måste visa att de klarar av allt. Sälja in böcker, göra grafisk layout, styling, assistera vid releasefester, planera förlagschefens vardag, förvalta förlagets varumärke, svabba golven…

Deltagarnas fysik och uthållighet testas. Man måste självklart vara i topptrim, göra ett gott intryck, ha social kompetens, god klädsmak, gott minne, ordningssinne, tävlingsinstinkt…

Ni fattar. Alltihop krav som numera ställs på verklighetens kulturarbetare. Var och en ska vara ett eget konkurrerande företag på en marknad.

”I kväll kommer en av er att åka hem”, säger tävlingsledaren/förlagschefen olycksbådande.

Ja, alla moment i Magdalena Nordins ”Kulturkampen” genomförs som i vilken dokusåpa som helst. Texten är ett collage där samtliga repliker lånats ur verkliga förlagor. Fast miljöerna är onekligen lite torftigare. Förlaget håller till i en källarlokal och deltagarna sover på luftmadrasser.

Det hela är en nollbudgetproduktion. Konstnären Magdalena Nordin må ha mastersexamen från Konstfack men försörjer sig på städjobb.

”Kulturkampen” har heller inte visats på galleri utan enbart gått att se på nätet. Avsnitt för avsnitt släpptes i höstas på konstnärens hemsida och Bokbåls (förlaget existerar faktiskt), och informationen om webb-tv-serien spreds genom sociala medier.

Det blir om möjligt ännu mera cyniskt i ljuset av att ”Work of art” – en kulturdokusåpa där konstnärer på fullt allvar deltar i en utslagningstävling – ungefär samtidigt sändes i SVT.

I sista delen av ”Kulturkampen” står två finalister mot varandra. Tävlingen har sakta fått allt mer fascistoida drag, medan de tävlande förvandlats till utpräglade individualister.

Som slutlig vinnare står en människa formad till en samvetslös jävel. Hen har oberört gått över lik.

Både Magdalena Nordin och Karin Jonsson belyser, på väldigt påtagligt sätt, resultatet av den borgerliga regeringens kulturpolitik. Men också de hårda villkoren för alla i dagens konkurrenssamhälle.

Bodil Juggas