Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturarvets gravskrift – märkvärdig utställning i Gävle

Den syriska konstnären Ahmad Madoun omkom 1983 i en bilolycka, bara 42 år gammal.

Han var född i Palmyra. Hans bildkonst var starkt influerad av stadens antika miljöer.

Om Ahmad Madoun levt i dag hade han tvingats se världsarvet Palmyra utplånas av IS-styrkor.

Baal-templet och triumfbågen, krossade.

Det är skakande att betrakta Madouns efterlämnade verk. De tycks så rörande oskuldsfulla i skuggan av dagens krig, död och förstörelse. Även om han också gestaltar urgamla myters skrämmande riter.

Hos Ahmad Madoun finner man en stolthet över landets historiska kulturskatter, vi möter fruktbarhetens symboler och leende människor med tillit till en bättre framtid. Det är åtminstone lätt att inbilla sig det.

Han tog intryck av inbördeskriget i grannlandet Libanon, som skildrades i en svit plågsamma bilder, men dessa tillhör inte det vi får se av Ahmad Madoun i en postum utställning i Gävle.

Gävlegalleriet Brynästorget ställer nämligen just nu ut hans konst, sannolikt aldrig tidigare visad i Sverige. Det är en unik händelse. Möjlig tack vare Gävlebon Hashem Al attar, ursprungligen från Syrien och nära vän med konstnärens dotter som fortfarande är kvar i Damaskus. Hon förvaltar samlingen men ser gärna att verken räddas ut ur landet.

Hur känd är Ahmad Madoun? Han finns representerad på det syriska nationalmuseet och med kollektioner runt om i världen. Konstverken har höga priser. I Brynästorget visas 25 intensiva, mindre verk i tusch och blandteknik.

Många bär titeln ”Inspiration of Palmyra” eftersom Ahmad Madoun själv inte angav några namn.

Palmyra sattes upp på Unescos världsarvslista 1980, tre år före hans död.

Våren 2015 erövrades området av Islamiska staten som bland annat lät spränga världens mest kända antika tempel. Unesco klassade förstörelsen i Palmyra som ett krigsbrott.

Det känns både märkvärdigt, brännande aktuellt och mycket sorgligt att få dela Ahmad Madouns upplevelser av en historisk plats som gått för alltid förlorad.