Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturcentrum nödvändigt i Sandviken

Annons

Till oppositionen som vid stoppa Sandvikens nya Kulturcentrum.

Den lokala trepartialliansen vill nu till varje pris stoppa det kulturbygge i Sandvikens centrum som är så efterlängtat. De antyder dessutom att det kan vara på sin plats med en ”överklagan". De påstår dessutom att "tajmingen är ytterst dålig". Jag frågar mig: när är det mindre dåligt, mer angeläget. Jag är rent ut sagt förbannad, om jag får använda det ordet, över borgarnas argumentation.
Riitta- Liisa Björk (M) påstår att vi inte har ”råd med den skuldbördan". Jag säger istället att vi inte har råd att vänta längre på nya lokaler till Kulturskolan och Estetiska programmet som under många år har varit tvungna att arbeta med ungdomar i undermåliga lokaler. Jag är en av dem som fått dela lokal på Hammargymnasiet med silverfiskar och spindlar under 14 års tid. Orkestrarna har fått trängas i lokaler som är högst olämpliga att spela i, teatersalar och repetitionslokaler har varit under all kritik o.s.v.
Sandviken är en unik kulturkommun med många utövare som ger oss gott anseende i hela landet. Men kommunens kulturarbetare anser sig ofta förbisedda då ingen verkar ta deras behov på allvar. Vi behöver en mötesplats för alla kulturutövare och en naturlig mötesplats för kulturintresserade i alla åldrar.
Jag hänvisar till det Kulturpolitiska handlingsprogrammet som en grupp inom socialdemokraterna (Kultur(s)ossen) har arbetat fram. Programmet är antaget av Arbetarkommunen och jag uppmanar alla att läsa det. Då förstår ni förhoppningsvis nödvändigheten med ett kulturcenter i Sandvikens centrum.
Att förpassa Kulturskola, Estetiska programmet samt alla andra aktiva kulturarbetare till Norrsätraskolan, är en mycket dålig idé. Den säger en del av borgarnas kunskaper om lokal kulturverksamhet. Ingen av er vet tydligen någonting om vilka lokaler som behövs eller vad som krävs för utövande av kulturverksamheter. Varför inte förkovra er i kulturfrågorna i stället för att bara föreslå att kulturaktiviteter ska pressas in i en uttömd skola som inte är byggd för ändamålet. Fördjupa er i frågor som handlar om akustik, takhöjd m.m.
Vi i Kultur(s)ossen kommer att tillsätta en grupp enkom för att se till att detta Kulturcentrum ska komma till stånd som planerat. Man kan inte förpassa ”verksamheter av detta slag" till Norrsätraskolan. Ett Kulturcentrum ska naturligtvis ligga i centrum, där alla kan nyttja byggnaden för både kulturella aktiviteter och andra livsnödvändiga möten. Där kulturen lever, där finns människor. Där man har ett levande kulturliv, dit flyttar människor.
Till Dragan Perkovic(Fp) – ”ministerstyre” hör knappast hemma inom kommunpolitiken!
Till Leif Jönsson(Kd) - försök stoppa bygget av Kulturcentrum men vi är många som kommer att kämpa för denna Mötesplats – bla Kultu(s)ossen!
Till slut: argumentet att vi inte kan ge personlig assistans åt en stackars cancersjuk kvinna, eftersom Sandvikens kommun vill satsa på livskvalité, beskriver inte bara borgarnas arrogans och låga debattnivå, argumenten är dessutom rent osmakliga.
Kjerstin Lundblad /ordf i Kultur(s)ossen och Kulturutövare

Mer läsning

Annons