Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturtoppen

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm - fredagar på kultursidan!

Zombieland (ny)

Gävlekonstnären Peter Endahl har svept in sin egen stad i ett framtida mörker, i en serie dystopiska målningar. Platser vi känner igen med utbombade husskelett, övergivna gator och en grådyster gudinna. ”Zombieland” är en stor och stark utställning på lilla Galleri Majoo.

Vallbacksskolan (ny)

Apropå pompös arkitektur. Ni vet förslaget om att göra rådhuset till fritidsgård? Vallbacksskolan som nu ska bli högstadieskola är på sätt och vis en motsvarighet. Kanske kommer den värdiga byggnaden att få de unga eleverna att känna sig som de viktiga personer de är. Eller som Hogwarths-elever, som en klok 12-åring föreslog. Vilket ju också är riktigt märkvärdigt att vara.

Anna Odell (1)

Årets filmkonstnär. Nu kan hennes film ”Återträffen” ses också i Gävle. Samt på Rio Bio i Skutskär, söndag och onsdag, vackert.

Mål (ny)

Ovanligt målfestlig vecka och då tänker vi inte bara på de elva puckarna i Brynäs-Skellefteå-matchen utan skrämmande överlägsna SAIK:s 260 i damallsvenskan. Det viktigaste är inte att göra mål utan att ha kul sägs det. Eller när man blir lite äldre det viktigaste är att vinna, med hur mycket spelar mindre roll. Som betalande publik kan vi dock inte låta bli att tillämpa en något annorlunda filosofi. Ju fler desto bättre. Kan det möjligen kallas deltagarkultur?

Läsglädje (ny)

Ren och skär! Medlemmarna i Gävle-bokcirkeln PocketPacket kastar sig över böckerna, enligt reportaget i Arbetarbladets senaste söndagstidning. Vi utreder de medicinska möjligheterna att sprida deras entusiasm som ett virus.

Bea Uusma. Författaren till ”Antarktis” som utsågs till årets bästa fackbok på Augustgalan. Även om vi ogillar kulturlivets beroende av utportionering av kulturpris, så gillar vi ju själva valet.

Sverige-Portugal (2), Johan Rabaeus (3), Donna Tartt (4), Monty Python (5).