Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 13

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

1. Faust i Gasklockan (1)

Tredje veckan i topp! Scenografen Peter Holm passar vi på att prisa i dag. För den stora teaterhändelsen i Gävle. Kulturstaden Gävle är vi kanske snart. Det låter det.

2. Faust i Kulturcentrum (ny)

Kulturstaden Sandviken faustade med elektronisk filmmusik i lördags. Fängslande och hypnotiska toner från Slim Vic med flera, till Murnaus filmklassiker ”Faust” från 1926. Det lät det också.

3. Susanna Arwin (ny)

Nu slår handväskorna tillbaka. Minns ni konstnären som stoppades nyss, när hon ville göra en skulptur av en dam med en handväska? Den var tänkt som en del av Susanna Arwins pågående konstprojekt om ”den svenska tanten”. Det fortsätter i vår med en utställning på Galleri Agardh & Tornvall i Stockholm. Där ska ett helt rum fyllas med handväskor. På temat ”Med handväskan som vapen”. Alla som vill erbjuds medverka och lämna in en handväska. Akta er, vilken vapenarsenal det ska bli.

4. Bodil Malmsten (ny)

Svensk tant med orden som vapen. Som vapen mot sorgen. Tant i ovannämnda Arwins mening alltså, en människa med civilkurage och fötterna på jorden; en tant är så vanlig att hen blir ovanlig. I sin nya diktbok ropar författaren Bodil Malmsten från hjärtat om det vanliga som kan hända oss, att någon älskad dör.

5. ”Timbuktu” (ny)

Under sex dagar har vi i Gävle kunnat se ett skakande filmkonstverk på bio. Om vad som händer i en sömnig ökenstad när militanta islamister inför sharialagar. Där trotsiga människor fortsätter spela fotboll också när den enda bollen är tagen i beslag.

HEDERS. Kammarrätten i Sundsvall. Även om den bara gjorde vad den skulle. Nämligen konstaterade att Gävle tagit ett fullt lagligt fristadsbeslut.

HEDERS VORE DET. Om Skavlan åtminstone hade hämtat tillbaka den peppriga professorn Piketty och låtit honom grilla Åkesson.

Ut från listan: Roy Andersson (2), Anders Wesslén (3), Elastiska mannen (4), Ockelbo (5).