Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 17

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

1. Garn-graffiti (ny)

Snällaste provokativa konstformen. Bara värme och ingen förstörelse. Föreningen Kulturum på Brynäs fixade textilworkshop på torsdagen och satte färg på Agötorget. Resultatet ser ni här. Förutom glädjen i skapandet som inte ville fastna på bild.

2. Granta (ny)

Internationell litteraturtidskrift som är mer lik en bok. Femte utgåvan av den svenska versionen har precis kommit, vacker som en vårdag och lika lovande. En bukett kända skribenter bidrar med texter. Läs om när Karl Ove Kanusgård förlorar sig i drömmar, men ännu hellre en löddrande stallvärldsnovell av vår favoritförfattare Gertrud Hellbrand.

3. Karin Ögren (ny)

Mer soligt och färgstarkt – det måste vara årstiden som förtrollar oss. Här genom måleri av Karin Ögren, nytt sedan i lördags i Sandvikens konsthall. Ett uppförstorat sandkorn eller ett krympt universum? Det är frågan som öppnar sig i hennes målningar!

4. Wirdefeldt (ny)

Underskönt spelade Gävlesymfonikerna och i synnerhet orkesterns egen framstående violinist Åsa Wirdefeldt i sin senaste Gävlekonsert. Chefdirigenten öste själv beröm över sina musiker och det är bara att hålla med. Och bäst av allt, redan i kväll spelar den igen – nu med spanska pianisten Javier Perianes som solist i bland annat en pianokonsert av Ravel. Han skrev två – en mörk och en ljus. Men denna aprilkväll är det förstås den senare, den lätta och vårglittrande som framförs.

5. Löparen i kåtan (ny)

Idrottaren Markus Torgeby har skrivit en fantastisk bok om hur han bosätter sig i en kåta mitt ute i skogen och checkar ut från prestationssamhället. Vi hetsläser. Fast det borde man väl egentligen lära sig att inte göra.

*

Ut från listan: Faust i Gasklockan (1), Ljumma vårluften (2), Årets Charlie (3), Strömvallen (4), Tabellpoesi (5).