Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 32

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

1. Mansjakt! (ny)

Manlighetsnormer utforskas i en bittersöt utomhusutställning, och utan att det känns minsta tjatigt. ”Mansjakt!” är huvudlöst rakt på sak. Placerad på Stenegård i Järvsö i Hälsingland, i arrangemang av galleristen Kulturkossan. Objekt av olika konstskapare visas, bland annat gatukonstnärerna KP och AKAY. Varför ser vi inte mer av såna här kaxiga sommarskulpturutställningar i skulpturstaden Gävle? Åtminstone borde vi köpa in det rosamålade jakttornet ”Manspass” med tillhörande blomrabatt. En perfekt pendang till Gävles rosa rondellskulpturer, för att inte säga till Priapos penis.

2. Jonas Gren (ny)

Före detta Gävlebo och i sommar hyllad som Sveriges hetaste ekopoet efter sin senaste diktsamling ”Antropocen”. Evenemanget Poesi i parken anordnas i Stockholm på söndag. Då står Jonas Gren och hans brännande lyrik om civilisationens bräcklighet i centrum.

3. ”Flickan som räddade mitt liv” (ny)

Den här dokumentärfilmen. Kan vara en av de bästa som gjorts. Filmaren Hogir Hirori skildrar sina upplevelser från flyktinglägren i irakiska Kurdistan. Han är personlig och berör utan att spela ett ögonblick på sentimentalitet. ”Flickan som räddade mitt liv” hade nyligen Sverigepremiär i SVT. Gratis att se i Play. Vilken nåd.

4. Gävle Pride (ny)

Meningsfullare version av stadsfest. Verkligen.

5. Höstkänning (ny)

Om man låter bli att läsa Lars Noréns dagböcker (ny tegelsten aktuell) blir det himla mycket tid över för att läsa annat i höst. Till exempel Johanna Ekströms konkurrerande ”Dagbok 1996-2002” (utges i september). Helt rättvist hajpade ”Flickorna”av Emma Cline är en annan kommande vardagsberättelse ur kvinnligt perspektiv. Irländska Anne Enright skriver om systrar i familjedramat ”Den gröna vågen” (31 augusti) och svenska Åsa Avdic har redan hunnit imponera med debutromanen ”Isola” där en kvinna pressas till sammanbrott. Bara för att nämna något. Tunga öden men bokhösten lovar mycket och ler.

OCH LYSANDE!: Tusen solcellslampor på rörliga stänglar, tusen stjärnor i mörkret, vajande som en rågåker. Det är ”Nattblommor”. Ett magiskt verk för Wij Trädgårdar, nyskapat av trädgårdsmästaren Lars Krantz och ljusdesignern Per Sundin.

Ut från listan: Martin Pareto (1), Utevistelse (2), Gästriklands Flora (3), Hofors (4), Rolfcarlwerner (5).