Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 40

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Strömvallen (åter)

Gammal bekant på listan. Det värmer i hjärtat även vid en tung förlustmatch som den mot Örebro, när speakern hälsar oss välkomna tillbaka till ”Sveriges anrikaste fotbollsarena”. Nu är det inte längre många sådana tillfällen kvar.

2. Peter Endahl (ny)

Stålverket som ett glödande Mordor! Konstnären Peter Endahl utforskar industriarvets mörka katedraler. Hans grymma målningar visas på Galleri Boken i Hofors, under titel ”Das Stahlwerk”. De ser ut som Rammstein låter.

3. Slow art (5)

Fortfarande bästa utställningen i Gävle just nu. Sammanställd av välförsedda Nationalmuseum, på tillfälligt besök. ”Slow art sjunger långsamhetens lov och visar konstnärliga föremål som krävt ofattbar många arbetstimmar och omsorg. Pågår till 11 januari så ni har ju för all del gott om tid att fatta det välgrundade beslutet att masa er dit.

4. Malena Ernman (åter)

Alltid i toppklass, i höst som bredbent stövlande kung i barockoperan ”Xerxes”. Den är hennes eget projekt och spelas i Konsthallen Artipelag utanför Stockholm. Komik tillsammans med vokal briljans är också hennes alldeles egen specialité. Vet vi ju inte minst efter alla upptågsrika konserter hemma i Gästrikland.

5. Bokmässan i Göteborg (4)

Så är den lyckligt över för i år. Vi noterar en höjdpunkt bland seminarierna. Journalisten Marie Lundström (känd som Lundströms Bokradio i P1) ledde ett intressant samtal om män med makt. Hon höll tre män med makt, varav två ur kultureliten, i härligt strama tyglar.

Ut från listan: Förnäma Fifi (1), Korsetten (2), Skogskyrkogårdens sorgebarn (3).