Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 44

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

1. Apolonija Šušteršič (ny)

Tillgänglig konstnär! Hon ska göra den stora konstnärliga gestaltningen för Gavlehovs arenaområdet. Men vill sympatiskt nog ta ett snack med Gävleborna först. Hur vill vi ha det? Allmänheten, hallå! Första mötet i Silvanum kommande torsdag. Men detta framföres härmed: En konstnärligt gestaltad offentlig toalett vid spårcentralen, vore en verklig kulturgärning.

2. Carolina Thorell (ny)

”Jungfrukällorna” av den diskreta Sandvikenpoeten Thorell har blivit utvald som en av årets fem bästa diktsamlingar, av juryn till Sveriges Radios lyrikpris. Medan ni imponeras, lyssna till hennes egen inläsning av dikterna på streamingtjänsten podpoesi.nu. Rösten kommer dig totalt nära.

3. "Ekstrabladet – off the record" (ny)

Dokumentär om ökänd dansk kvällstidning. Ekstrabladets skandalrubriker med mera är ingen favoritläsning, men filmen visade sig ge en desperat aktuell bild av press-panik i vår digitala tid. Kunde ses i SVT i veckan. Och finns tack och lov kvar på SVT play.

4. Kulturhuset Gävle (ny)

Namnet är flott. Ett kulturhus har Gävle väntat på. I decennier. Fast det verkar inte menas riktigt samma sak som kulturhus i Stockholm, Umeå, Luleå och Sundsvall. Husrum för föreningar, hm. Borde man tala med konsumentombudsmannen?

5. Välkomsthälsning (ny)

Kom in, kliv på, säger ett konstverk gjort av dörrmattor. Människor på flykt undan krig och terror hälsas välkomna. Som en del av Gävle Konstcentrums nya utställning med det ryska konstnärskollektivet Chto Delat. Det fina matt-verket är skapat särskilt för oss i Gävle och ingen konst att förstå sig på.

*

Ut från listan: Scenhösten (1), Senhösten (2), Galleri Brynästorget (3), Ariane Matiakh (4), "Whiskyrebellerna" (5).