Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturtoppen vecka 51

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta under veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. Rolf Lassgård (åter)

Brynäsfantast det visste vi, men hjärtat rymmer också en landsortsbiograf. Skådespelaren agerar storslaget i en reklamfilm för Ockelbos Rio Bio. Hans bästa roll i år? Om det nu inte blir bautasuccé för juldagens Ove.

2. Villastaden-boken (ny)

Det lyckades! Författaren Birgitta Lundblad och fotografen Dieter Stöpfgeshoff hann få sitt praktverk färdigt till jul. Just i dag kommer det från tryckeriet och presenteras i ett ”boksläpp” som det heter, på Gävle Konstcentrum. Ett stort stycke lokalhistoria finns nu dokumenterat. Gärningen är god, läsningen med kritiska ögon får dock lov att komma senare.

3. Sápmi (ny)

SVT sänder ”Sápmi Sisters” i fyra avsnitt med systrarna Märak och tvådelade dokumentären ”Sápmi love” och Dramaten ger plats för samisk aktivism och Anders Sunna uppmärksammas för sin samiska graffiti och världens bästa småbarnsbok ”Knacka på” kommer för dagen som samisk app! Kulturhuvudstadsåret i Umeå kritiserades för att profitera på samisk kultur, men den här effekten i efterhand är väl inte dum.

4. Folkteatern (åter)

Vårchockar med fyra nya produktioner på väg. Energin från Folkteatern skulle kunna hålla hela Gävle stads julbelysning igång vilket förresten vore programenligt klimatvänligt.

5. Hamrångebygden senior (ny)

Radioteatern ger… fyra finfina föreställningar som gjorts av ett intressant gäng Hamrångebor som har viktiga saker att berätta. Det är resultatet av ett community-teater-projekt lett av Gävledramatikern Max Hebert. Hör i P4 Gävleborg. Lysande lokalt kulturlagarbete.

*

HEDERS. Denis Kozhukhin. Vilken rysk lirare som besteg musikverkens Mount Everest i fredags, det vill säga tolkade Rachmaninovs lika berömda som sjukt avancerade pianokonsert. Det blev årets konsert med Gävlesymfonikerna.

HEDERS. Konsthallen i Sandviken. Visar smart och säkert gjord utställning om bygget av en viss järnverksstad.

*

INTE EN CHANS. Rymdepisk kulturimperialism.

*

Ut från listan: Samar Yazbek (1), Faust i Gasklockan (2), Margareta Persson (3), Graffitiväggens bevarande (4), Strömvallens bevarande (5).