Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunde hon – kan vi alla

Att skriva om människor som gör stora saker kräver små ord. Det gäller att inte spruta grädde på moset och lasta texten med adjektiv och adverb som unik, fantastisk oerhörd och lysande trots att människan och det hon gjort är just det.

Annons

För mycket slisk hör varken hemma på tårtor eller i reportage, det skymmer och man glömmer att det är botten som är det viktiga. Är inte den stadig rasar även de läckraste av bakverk.
Jag har träffat Kaspera Magnusson många gånger och skrivit om henne tidigare i Arbetarbladet. Då gick hon i brant uppförsbacke och släpade på plågsamma erfarenheter och upplevelser i sin mentala ryggsäck.
Nu har hon ställt den gamla packningen vid sidan av vägen, backen har planat ut och hon går bokstavligen med lättare steg. Det mörka håret är det samma, den släta hyn likaså och hennes drastiska humor där mycket i livet får en välbehövlig verbal spark i ryggslutet finns kvar. Men hennes liv är inte lika tungt längre.
Förr var hennes liv svart trots att det var morgon och varför ska man då städa, gå ut eller ens gå upp över huvud taget!? Nu är det ljust både när hon somnar och när hon vaknar.
Att skriva om människor som gör stora saker kräver också att man låter bli att ta till floskler och hurtigheter. Ingen blir lyckligare av att läsa om att det inte är hur man har det utan hur man tar det som är det viktiga i livet. Eller hur!?
Ingen vill bli skriven på näsan utan själv tolka texten och dra sina egna slutsatser av den. För goda råd kan lätt bli dyra.
Men… även journalister är människor och därmed inte ofelbara så för oss alla som borde ta itu med vår negativa livssyn, våra överflödskilon och glömma det som varit och inte vara bittra vill jag citera inte Bibeln som man kan tro utan Karl-Oskar i Utvandrarna, Benjamin Franklin, en gammal grekisk fabel och självaste bantningsdoktorn Stephan Rössner: Gud hjälper den som hjälper sig själv!
Och så vill jag lyfta på den mentala hatten för den storartade Kaspera Magnusson som säger; kunde jag så kan alla!

Mer läsning

Annons