Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kung Fury-stjärnan från Gävle

/
  • I filmen
  • En ung Andreas Cahling i början på sin proffskarriär som bodybuilder.
  • Andreas Cahling på presskonferens med regissören och huvudrollsinnehavaren David Sandberg.
  • Alla Andreas scener filmades framför en så kallad green screen.
  • Andreas Cahling har en egen sida på Facebook med 132 000 gillare.
  • Andreas Cahling i röda shorts 1980, året då han vann titeln Mr. International.

Den svenska kultfilmen "Kung Fury" har fått fans över hela världen. Rollen som guden Thor spelas av den 62-åriga kroppsbyggaren Andreas Cahling från Gävle.
– Jag var galen nog att tro på projektet, säger han.

Annons

Tokhyllade "Kung Fury" är en 1980-talsinspirerad actionkomedi. David Sandberg från Umeå som har skrivit manus, regisserat och dessutom gör huvudrollen som stenhård Miami-polis, sökte med ljus och lykta efter en bodybuilder med skägg som kunde spela vikingguden Thor.

– Han hittade mig i San Diego tack vare mina Youtube-videor, säger Andreas Cahling.

"Han är perfekt", tyckte David Sandberg och drog iväg ett mejl.

– Jag tvekade inte utan flög till Umeå och gjorde min roll. Jag sa redan då till David att "Detta blir en kultklassiker".

Filmen handlar om en polis som reser bakåt i tiden för att besegra Adolf Hitler. Den innehåller allt från dinosaurier och amasoner till kung fu-mästare, hundratals nazisoldater och guden Thor.

För att få finansiärer gjorde David Sandberg en trailer som han lade upp på Youtube. Ett år senare hade 180 000 människor jorden runt donerat totalt över 5,5 miljoner kronor. Filmen hade världspremiär 22 maj 2015 under filmfestivalen i Cannes. Filmen blev en viral succé.

Läs också: Nätsuccén "Kung Fury" skapar svensk filmhistoria

Vad tycker du om filmen och din roll?

– Filmprojektet är extremt intressant och det är roligt att få vara en liten del av det. Rollen som Thor har mycket humor och jag kunde inte ha önskat en mer inspirerande uppgift som skådespelare än att porträttera Thor.

Inspelningen gjordes i Umeå och alla Andreas scener filmades samma dag framför en så kallad green screen.

Har du gjort film tidigare? 

– Jag hade en liten roll i svenska filmen "Hello Baby" från 1976. Jag har också varit med i amerikanska reklamfilmer.

Andreas Cahling växte upp i Gävle. Han gick gymnasiet på Vasaskolan. Intresset för bodybuilding väcktes tidigt.

– Jag började träna med vikter när jag var tolv år för att bli starkare som brottare.

Endast 17 år gammal ställde han upp i tävlingen Mr. Sweden 1969. Han var svensk ungdomsmästare i fristilsbrottning 1969 och vann junior-SM i judo 1972.

– Jag var medlem i brottarklubben BK Loke i Gävle men brottades också i Japan där jag bodde på egen hand under ett år när jag var mellan 17 och 18 år. Jag bodde i Osaka där jag tränade brottning vid Momoyama University. Jag tränade även judo med japanska kravallpoliser. På kvällarna jobbade jag som bartender på restaurang "Edelweiss". Gratis öl med gästerna ingick tyvärr i jobbet.

Under gymnasieåren i Gävle extraknäckte han som skribent på Arbetarbladet .

– Min pappa Sigvard Cahling som var informationschef vid Landstinget Gävleborg ordnade kontakten. Jag fick mest skriva om musik.

Lumpen gjorde han vid Fallskärmsjägarskolan i Karlsborg och i Boden.

– Det var det tuffaste som jag har varit med om och fick bodybuildingträningen och allt annat som kom senare att framstå som mindre ansträngande.

I Gävle jobbade Andreas bland annat som japansk tolk åt Gävlepolisen och som utkastare på nattklubben Fenix.

– Mitt jobb var att kolla leg sa att ingen under 18 kom in. Hahaha, jag var ju själv bara 17 år den första tiden och minderårig. Men muskler hade jag redan då.

Andreas hann också jobba som stuveriarbetare i hamnen innan han stack till USA 1976.

– Jag flyttade till Kalifornien för att bli en bättre kroppsbyggare, först som amatör och sedan som proffs. 

1980 erövrade han titeln Mr. International.

Saknar du något från Sverige?

– Den sociala gemenskapen och samhörigheten med mitt ursprung. Naturen och den svenska sommaren. Den friska, syrerika luften. Svenskt smörgåsbord. Min syster och hennes barn, släktingar och vissa människor.

– Jag har med varierande frekvens hälsat på i Sverige och talar svenska helt utan brytning. Men jag skulle gärna vistas mer i Sverige.

Hur ska man göra för att bli lika vältränad som du?

– Börja träna och sluta aldrig. Ät ekologisk mat och sköt sömnen. Undvik sådant som stör din ämnesomsättning och hormonella balans, typ vissa mjuka plaster och många syntetiska hudvårdsprodukter. Träna ofta, gärna flera gånger per dag. Träna smart och undvik onödiga skaderisker. Välj träning som du gillar eller lär dig att gilla den träning du håller på med, annars blir det tungt.

Andreas är en renlevnadsmänniska som tränar hårt varje dag, men i 39 år var beroende av alkohol.

– Jag började dricka alkohol redan vid 12 års ålder och gillade det direkt. Jag drack vin och öl oftast dagligen. Även nar jag tävlade drack jag ofta mellan två glas och två flaskor vitt vin per dag.

Trots sitt missbruk slutade han aldrig att träna varje dag.

– Viktträning höjer kroppens hormonella produktion (inklusive testosteron) medan alkohol sänker kroppens produktion av hormoner så det var extra värdefullt att jag aldrig tog ett uppehåll från träningen. Att träna var också det bästa sättet att lyfta den dimma som uppstod dagen efter alkoholförtäring.

– Alkoholen tar hårdare ju äldre man blir så jag är glad att jag lyckades sluta helt med den när jag var 51 år. Nu fyller jag 63 i november och firar utan att dricka champagne.

För ett antal år sedan drabbades Andreas av en tumör som ledde till förlamning av muskler och nerver i halva ansiktet. I dag mår han bra och satsar på en ny karriär som skådespelare.

– Rollen som Thor har lett till fler filmerbjudanden, bland annat som Baron i den kommande svenska filmen "Legend of Dark Rider" . 

Annons