Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsberget är nu ett samhällsansvar

Brytpunkten för när Kungsbergets utbyggnad övergår till att bli ett samhällsansvar är uppnådd när det gäller vattenförsörjningen i den nya skidorten.

Därför tar nu Sandviken Energi över ansvaret för va-anläggningen. Med det följer investeringar på 40-60 miljoner kronor. Dessutom behöver elnätet förstärkas för 20 miljoner.

Annons

Ända sedan ägarna till Kungsbergets skidanläggning presenterade sina planer på att gå från backe till skidort har det förts diskussioner om ansvaret för infrastrukturfrågor som vatten, avlopp, el och vägar.

När det gäller VA är parterna nu överens om att kritiska punkten är uppnådd för när samhället i form av kommunägda Sandviken Energi ska ta över. Detta utifrån vad som sägs i vattentjänstlagen om bland annat varaktigt och omfattande boende.

– Grundidén i lagen utgår från miljöhänsyn. Blir det en tillräckligt stor och samlad bebyggelse ska samhället ta ansvar för att det finns ordnade anläggningar, säger Alfons Kubulenso, Sandviken Energis vd.

I ett första steg köper energibolaget en liten markbit där Kungsbergets reningsanläggning står. Detta för att säkra ägaderätten till sina kommande tillgångar. Kommunfullmäktige väntas godkänna affären på måndag.

I nästa steg tar bolaget över ansvaret för rening och vattenförsörjning med ambitionen att bygga ut anläggningarna till en kapacitet som ska räcka till det som håller på att bli kommunens näst största tätort med 6 000 övernattande gäster under högsäsong.

Beroende på vilka lösningar som blir aktuella handlar det om investeringar på 40–60 miljoner. Alla Sandvikenbor får vara med och betala via sina VA-räkningar.

– Oavsett om det blir särtaxa eller inte så kommer inte Kungsberget att ta hela kostnaden. Det blir en utjämnande effekt, säger Alfons Kubulenso.

Kungsbergets utbyggnad kräver också tjockare elkablar med högre kapacitet. Det är en investering på 20 miljoner kronor.

Annons