Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungsberget backar inte för finanskrisen

Vintern är redan räddad för Kungsberget. Efter sex kalla dygn med sprutande snö
kanoner finns det nu så mycket snö att det bara är att sätta igång att göra skidbackar till premiären om två veckor.

Annons

Inom skidbranschen fruktar man inte heller lågkonjunkturen. Kungsbergets ägare har inga tankar på att backa från planerna på att bygga upp en hel skidort med 250 just nu extra välkomna jobb.

Kungsbergets platschef Stefan Alanärä får gå ända tillbaka till det kalla och snörika 80-talet innan han kan påminna sig en bättre säsongsstart än i år.

– Det var väldigt länge sedan vi kommit igång så här bra så här tidigt på vintern.

Efter sex kalla dygn på raken stängde Kungsberget av snökanonerna på torsdagsmorgonen då termometern åter visade plusgrader. Då fanns det så stora snöhögar att premiären 13 december redan är säkrad.

– Ja, det kan jag garantera oavsett vilket väder det blir framöver, säger Stefan Alanärä och räknar upp ett antal backar som nu ska pistas inför premiärhelgen.

Så sent som för en dryg månad sedan presenterade Kungsbergets ägare Branäsgruppen en halvmiljardssatsning på att förvandla den nuvarande skidanläggningen till en hel skidort med hotell, stugbyar, lägenheter och nya skidområden.

Satsningen, som väntas ge jobb för minst 250 personer under säsong, framstår i dag som ännu mer angelägen för bygden sedan Sandvik varslat om uppsägning av 900 anställda och många underleverantörer hamnat i ett läge med tomma orderböcker.

Enligt Stefan Alanärä är den djupa lågkonjunkturen heller ingenting som får ägarna att backa från sina planer.

Byggstart blir det efter säsongens slut för i första hand bostäder och ett nytt barnområde.

– Vår satsning är inte konjunkturkänslig. Mitt i allt elände finns det till och med fördelar för oss med att inte behöva kriga om byggnationerna.

Erfarenheterna från tidigare upp- och nedgångar är att skidbranschen inte påverkas överhuvud taget.

– Skidbranschen har ökat i en jämnt stigande kurva. Så var det också under lågkonjunkturen i början av 90-talet. Faller kronan i värde och folk får mindre pengar att spendera är det fler som väljer att semestra hemma i stället för att åka på utlandsresor.

Inför säsongsstarten är den svenska skidbranschens bokningsläge i dag 15 procent bättre än samma tid förra året.