Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungsberget slår rekord i gästnätter – men nya backar dröjer

På söndag eftermiddag stänger Kungsbergets skidbackar efter en rekordsäsong.
– Jag hoppas det blir mycket folk i helgen också. Alla backar är öppna, säger platschefen Catharina Utanskog.

Rekordmånga gäster har övernattat i hotell och stugor. Antalet gästnätter har ökat med 40 procent sedan förra säsongen.

Det hänger ihop med att nya stugor och lägenheter har byggts. I dag kan man erbjuda över 1 000 bäddar.

– Men det gäller att fylla dem också, konstaterar platschefen.

Anders Kjällström, vd i Branäsgruppen som driver anläggningen i Kungsberget, tror att man tagit marknadsandelar från konkurrenterna.

– Ingen annan har ökat så mycket, menar han.

Sedan Branäsgruppen tog över för snart sju år sedan har cirka 350 miljoner kronor investerats i Kungsberget, berättar Anders Kjällström. Mycket har förändrats – från enbart daggäster till en anläggning med fler nedfarter och allt fler gäster som vistas här flera dygn i sträck.

Inför kommande säsong planerar Branäs och andra aktörer investeringar på cirka 40 miljoner kronor, enligt Kjällström.

Det handlar om dels fler boenden, dels fler snökanoner, pumpar och rör för att framställa mer konstsnö, dels upprustning av restaurangdelen.

Den del som varit värmestuga och kafé blir pizzeria.

Längdspår ska rustas med belysning och ordnas så att det också går att springa där. Dessutom ska det bli fler parkeringsplatser.

– Vi håller högt tempo och har en långsiktig plan, säger Anders Kjällström.

Däremot skjuts den planerade utbyggnaden på södra sidan av berget upp ytterligare ett år.

När planerna lanserades skulle de nya backarna vara klara till senaste säsongen. Sedan sköts de upp till i år. Men nu siktar man på säsongen 2016–2017.

– Vi har inte klart med vattendomen, säger Anders Kjällström.

Det behövs en vattendom för att man ska kunna ta vatten från Jädraån vilket krävs för att försörja de nya backarna med konstsnö.

Men Branäsgruppen har ännu inte ens lämnat in en ny ansökan om vattendom.

– Nej, ansökan har inte kunnat lämnas in förrän vi haft klart med markaffärerna. Innan dess vet vi inte exakt varifrån vattnet ska tas och hur ledningarna ska gå. Markaffärerna är i stort sett klara, säger Anders Kjällström som räknar med att ansökan lämnas in under våren.

Sedan återstår att se hur mark- och miljödomstolen ser på saken.

När Branäs i början av förra året samrådde med länsstyrelsen så konstaterade handläggarna att det skulle innebära stora ingrepp i miljön och att en stor del av Jädraåns vatten skulle gå åt till snötillverkningen.

Anders Kjällström siktar på att åtminstone två nedfarter ska stå klara på södra sidan av Kungsberget till säsongstarten 2016.