Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsberget stora lyft

Från bottenplatta i tisdags till ett tre våningar stort hotell på fredagen.

Lägenheterna var då redan inredda med köksutrustning, duschar och toaletter. Några av väggarna var tapetserade.

Kungsbergets ski lodge byggs i rasande tempo.

Annons

Kungsbergets skidanläggning är sig inte längre riktigt lik. Bara några meter från platsen där liftkön brukar sluta vid nybörjarbacken står i dag ett hotell med bar, lounge, konferensrum och 29 lägenheter i tre våningar.
Hotellet kom från Estland med båt och långtradare i början veckan och bestod av 78 moduler som nu sätts ihop som en jättelik byggsats där de olika delarna lyfts på plats med millimeterpassning.
– Orolig för att det inte ska klaffa? Nej, vi har goda erfarenheter av det här företaget efter bygget av första stugbyn. De håller hög kvalitet och passar tiden, säger Mikael Rundblom, styrelseordförande i både Kungsbergets Fritidsanläggningar och moderbolaget Branäs Gruppen.
Kungsberget är inför säsongsstarten en byggarbetsplats för 60 personer. Förutom hotell byggs det också fjärrvärme, VA och vägar. Totalt investeras 105 miljoner kronor.
– Det blir en komplicerad logistik när man bygger en mindre stad på fem år. Allt måste klaffa från bygge av VA, broar och vägar till utredningar om Lillåns översvämningsrisker och fornlämningar. Konsten är att hålla takten så att inte en del försenar allting annat, säger utvecklingschefen Jonas Lundblad.
Dagarna före jul ska hotellet vara inflyttningsklart. Byggarbetarna som är på plats just nu blir enligt en utförlig tidsplan avlösta av golvläggare, takspecialister, målare, elektriker och till och med speciell personal som ska spika lister innan inredarna utför det sista finliret veckorna före invigningen.
Varför kallas det ski lodge och inte skidhotell?
– Det är ett mellanting mellan lägenheter och rum. Eller bara sviter om man så vill, säger Jonas Lundblad.

Annons