Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungsberget tvingas stänga tidigare

Det blir ingen skidåkning i Kungsberget i påsk. Försommarvädret tvingar skidanläggningen att stänga en vecka tidigare än beräknat.

– Hellre det än att folk ska komma hit och känna sig lurade, säger anläggningschefen Stefan Alanärä.
Redan nu på söndag avrundas vinterns skidåkning i Kungsberget på traditionellt sätt med vattensurfing.

Beslutet om att stänga en dryg vecka tidigare än planerat togs på tisdagen sedan prognoserna för de närmaste dygnen visat sig vara ogynnsamma.
– Så sent som i helgen såg det bra ut. Men sedan har vi haft några varma och blåsiga dygn som tagit hårt på snön. Dessutom väntar regn och mer värme under de närmaste dagarna, säger Stefan Alanärä.

Inför risken att inte kunna erbjuda skidåkning värd namnet under påsk bestämde sig de ansvariga för att hellre blåsa av i tid än att riskera att få missnöjda gäster över påskhelgen, alternativt tvingas stänga i sista stund.
– Vi ville inte tjuvhålla på beskedet. Det är bättre att de som vill åka skidor får chansen att tänka om i tid så att de kan boka in sig någonstans i stället.

Beslutet innebär att Kungsbergets snögaranti nu utlöses från och med måndag. De som beställt boende, liftkort och skidhyra får pengarna tillbaka. Men eftersom de flesta bokningarna görs med kort framförhållning blir inte de ekonomiska konsekvenserna så allvarliga.
– Det är jättesvårt att uppskatta vad det handlar om i pengar. Men helt klart kostar det mindre att stänga i tid än att ta hit gäster som får en dålig upplevelse, säger Stefan Alanärä.

De stora fjällanläggningarna i Dalarna, Härjedalen och Jämtland planerar att ha öppet över påskhelgen. Det gör också Kungsbergets systeranläggning, värmländska Branäs. Fjällanläggningarna tvingas dock stänga vissa backar och i Åre är SM-tävlingen i störtlopp inställd.