Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kuppförsöket kom av sig

Oppositionens kuppförsök kom av sig när kommunfullmäktige på måndagskvällen valde ny ordförande i kunskapsnämnden.

I stället för att föra fram en egen motkandidat nöjde sig M, FP, KD och NO med att rikta en misstroendeförklaring mot Socialdemokraternas Ann-Catrin Brockman genom att reservera sig mot valet av henne. Något som upprörde kommunalrådet Peter Kärnström (S).

In i det sista satt oppositionspartierna på den borgerliga sidan tillsammans med lokalpartiet Ny ordning och diskuterade hur de skulle agera vid valet av ny ordförande i kunskapsnämnden efter Klas Palmér.

Folkpartisten Pernilla Newman hade tackat ja till att kandidera. Men när fullmäktigemötet började hade oppositionspartierna bestämt sig för att inte lansera hennes namn.

– Om vi gjort det hade vi satt proportionaliteten ur spel. Dessutom kändes det inte riktigt schyst mot Pernilla som person. Hon hade fått en väldigt tuff ställning om hon blivit vald till ordförande i kunskapsnämnden, sade Helena Sjöberg (FP) efteråt.

M, FP, KD och NO nöjde sig i stället med att reservera sig mot fullmäktiges val av Ann-Catrin Brockman utan att ha lagt ett motförslag.

– En väldigt tydlig markering från vår sida, menade Helena Sjöberg.

Miljöpartiet ställde sig inte bakom misstroendeförklaringen genom att delta i reservationen. I stället förklarade Per-Johan Emtell (MP) efteråt att han inte ville delta i beslutet av vilka som sitter i presidierna eftersom han själv tror på en annan modell där oppositionen får chansen att utse förste vice ordföranden. Men eftersom han var för sent ute blev det ingen markering alls från Miljöpartiets sida.

Peter Kärnström var mycket irriterad över att fyra av oppositionspartierna hade åsikter om Socialdemokraternas val av företrädare.

– Jag skulle aldrig komma på tanken att ha synpunkter på vem som exempelvis ska vara moderaternas oppositionsråd, sade han och tillade att han hade stort förtroende för Ann-Catrin Brockman.

– Hon kommer att göra ett bra jobb.

Lars Karlsson (S) valdes till ny förste vice ordförande i kunskapsnämnden och Patrik Lundkvist (S) till ny ledamot.

Nyinvald i kunskapsnämnden blev också tidigare rektorn och universitetsadjunkten Arne Sjölinder, som efter pensionering nu blivit politiker inom Ny ordning.