Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kuren ska upp

I tisdags promenerade jag förbi Spegeln. Det är på den nivån min relation till denna fantastiska lokal ligger i dag. Så har det dock inte alltid varit.

När jag kom till Gävle blev Spegeln och dess foajé snabbt en självklar del av min vardag. Kaffet som höll mig upprätt under alldeles för långa arbetsdagar köptes där. Luncherna intogs där. Helgernas fikastunder med vännerna förlades dit. Konserter avnjöts där. 

Spegeln var under flera års tid navet i min vardag. Och skälet till att det blev mitt nav var lokalen, dess vackra golv, de varma träpanelerna, fönstren från golv till tak som gav lokalen sitt ljus och biljettkuren som vid varje besök påminde om lokalens historia, om dagarna då den gamla biografen var just en biograf. Att få sitta där, vara en del av något för Sverige i det närmsta unikt var en otrolig känsla för den arkitektoniskt intresserade med förkärlek för 50-talets design. 

Sedan lades kaféet ner. Och därmed upphörde också tyvärr min och Spegelns mångåriga relation. Men jag tar fortfarande ofta vägen förbi, bara för att få se denna vackra byggnad och lokal, om inte annat så i alla fall från utsidan.

Så ock även i tisdags.

Men när jag går förbi just denna dag tvingas jag stanna upp vid fönstren, och sedan, gå vidare med ilskan bubblandes i bröstet. För just denna tisdag blir jag tyvärr vittne till när den sista handen läggs vid slakten av den gamla biljettkuren. Eller, nedmonteringen som det heter, när Bodil Juggas senare intervjuar Lillemor Mauritzdotter Nylén, producent för Skottes musikteater, Skottes som nu huserar i lokalen. 

Biljettkuren har monterats ner. För att ge plats åt en scen. Så otroligt historielöst, så fruktansvärt intellektuellt fattigt att inte kunna se värdet i att bevara denna fantastiska och snart sagt unika miljö intakt. Men så är det i Gävle. Ut med den gamla biografens biljettkur. In med en scen.

En nedmontering i lönndom, av förklarliga skäl, eftersom ilskan jag och andra känner var en väntad reaktion. Bättre därför att ställa oss inför fullbordat faktum, då, när inget längre kan göras åt det hela och rader i protest blir till tomma slag i luften.

Men det behöver de inte bli.

Spegeln är i dag förslösad. Något naturligt nav i människoliv utgör Spegeln inte längre. Sjuanstolarna med sina eviga kurvor finns inte längre kvar. De tillhörde den förre hyresgästen. I stället har någon ställt in sorgliga myrankopior av okänt ursprung.  Och nu har man alltså dessutom gjort åverkan på denna vackra lokal. Biljettkuren är nedmonterad och var den för foajén specialdesignade väggklockan finns nu vet jag inte. Borta är den i vilket fall. 

Gävle hade något unikt i denna i det närmaste intakta kulturmiljö. Men Gävle tycks inte förstå storheten i den där lokalen. Förstår inte att den borde värnas och bevaras.  Att det handlar om en miljö med ett större värde för Gävle, än vad lokalen har för Skottes som nu bedriver verksamhet där.

Klart är dock detta: Kuren ska upp igen. Så är det bara. Ni kan inte göra så här mot den gamla biograffoajén. I samma stund som kuren monterades ner vanärade ni Spegeln och Länsstyrelsens skyddsföreskrifter för Spegeln. För sådana finns, men de tycks tyvärr vara verkningslösa.  

Spegelns foajé är ett vackert stycke svensk arkitekturhistoria, som mot alla odds överlevt så mycket annat av historisk dumhet. Om än inte Skottes planer på en scen. 

Det är inget annat än skandal. 

PS. Tycker du som läser detta också att nermonteringen av biljettkuren är ett kulturellt illdåd? Mejla i så fall gärna de ansvariga och berätta detta. Berätta om din relation till Spegeln och varför just du vill bevara biljettkuren. 

Lillemor Mauritzdotter Nylén, producent för Skottes musikteater, når ni på lillemor@skottesmusikteater.com

Chefen för Gästrike Fastigheter, han heter Roland Strömberg och honom kan ni mejla på roland.stromberg@g-f.se