Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurs i programmering populärt bland barn

Nu ska barn få lära sig programmera på Sandbacka park – och intresset är enormt.
– Tjugo platser gick åt på fyra minuter, berättar Per Josef Andersson på Coder Dojo.

Annons

Under onsdagskvällen hölls den första träffen på Sandbacka park. Det var koncentrerade barn och ungdomar som tog plats vid datorerna.

– Jag spelar spel annars och vill veta varför olika saker händer, säger tioåriga Elsa Malmkvist som har hjälp av mentorn Sandra Löthman från 100 procent Media.

13-årige Arvid Edsvik säger han vill lära sig hantverket . På frågan om han vill jobba med att programmering svarar han:

– Jag vet inte riktigt än.

Som avslutning på första kurstillfället får deltagarna visa upp spel som de konstruerat. Det är många fiffiga och roliga lösningar. Per Josef Andersson, en av de ansvariga, är mycket imponerad över vad ungdomarna lärt sig på ett par timmar.

– Jag trodde det skulle ta längre tid, säger han.

Coder Dojo är ett globalt och ideellt koncept som går ut på att väcka intresset för programmering hos barn och ungdomar. Deltagarna får lära sig att koda och utveckla allt från spel till appar.

Per Josef Andersson har även hand om alla de ideella mentorer som finns på plats för att hjälpa de unga eleverna.

– Intresset har varit enormt – tjugo platser tog slut på fyra minuter och sist jag kollade stod 21 personer uppskrivna på reservplats, säger han.

I dagsläget är fyra träffar inbokade – en i veckan – därefter ska träffarna utvärderas. Andersson hoppas på att det ska bli fler träffar i framtiden för att kunna möta efterfrågan.

– Jag hoppas att i fortsättningen ska kunna anordna flera träffar i veckan. Det är ju inte säkert att alla som ville delta men inte fick plats anmälde sig som reserver, säger han.

Det är också så att man måste anmäla sig till varje tillfälle varför deltagarna lär skifta.

Sandbacka Park tog tillsammans med FindIT initiativet till att börja med träffarna. Flera företag stöttar initiativet genom att upplåta sina lokaler.

Ulrika Malmqvist, utvecklare på Sandbacka park, säger att en av anledningarna till att man ville dra i gång kursen är svårigheten att rekrytera folk i IT-branschen.

– Gör vi ingenting långsiktigt blir det ännu värre.