Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurs ska få fler att amma

Allt färre ammar sina barn. Och de som ammar slutar tidigare än för bara några år sedan. Det har fått Amningshjälpen att reagera, och erbjuda en ny kurs för blivande föräldrar.

– Föräldrar tycker inte att de får den information de behöver, säger Sandra Ander, som leder amningskursen i Gävle.

Annons

Världshälsoorganisationen WHO och Livsmedelsverket rekommenderar att barn ammas helt i sex månader. I Gävleborgs län följde bara drygt var tionde mamma det rådet 2010. Färskare statistik än så finns ännu inte.

Sverige har internationellt sett en hög andel ammande mammor. Men nu ser man sedan ett par år tillbaka att amningen minskar, både över huvud taget men framför allt successivt med barnets ålder.

Vid sex månaders ålder var det i genomsnitt 63 procent som ammades helt eller delvis 2010. Jämfört med 2004 är det en minskning med 9,5 procentenheter.

Ingen vet med säkerhet varför amningen minskar.

– Det är en väldigt komplex fråga. Många ser amningen som ett hinder i livsstilen som råder i samhället i dag. Man vill kunna släppa barnet till någon annan och dra iväg själv, säger Sandra Ander, som är sjuksköterska på neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala och hjälpmamma i Amningshjälpen.

Den nya amningskursen är gratis och vänder sig till blivande föräldrar och vårdpersonal. I Uppsala ges nu fem kurser parallellt. I Gävle startade den första för knappt två veckor sedan.

– Jag hoppas deltagarna får med sig allt de behöver för en bra amningsstart och, om de får problem, att de vänder sig till rätt ställe, säger Sandra Ander.

På tre till fyra tillfällen lär Sandra Ander bland annat ut hur amningen fungerar, fysiologiskt och anatomiskt, hur mjölken bildas, vad som gynnar och hämmar mjölkproduktionen och hur barnet ska ta tag om bröstet. Även partners roll för amningen ges utrymme i kursen. Om det finns ytterligare intresse kan det blir fler kurser.

Hur ser du på de skuldkänslor pressen att amma skapar hos kvinnor som inte kan eller vill amma?

– Det är inget fel att ge sitt barn ersättning, man är inte en sämre förälder för det. Det är upp till var och en hur de vill ge sitt barn mat. Men jag vill att de ska få viktig information och kunskap så att de fattar ett välinformerat beslut att man till exempel går miste om de positiva hälsoeffekterna, säger Sandra Ander.