Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurser i värdegrund efter mobbing på arbetsplats

En ny handlingsplan har tagits fram efter att trakasserier på en kommunal verksamhet i Hofors uppdagades. Bland annat tvingades en medarbetare sitta i en låda i flera timmar.

Annons

På torsdagen godkände socialnämnden i Hofors kommun den nya planen, där det viktigaste är arbetet med värdegrunden, enligt socialnämndens ordförande, Kenneth Axling, S.

– Så fort en arbetsledare ser sådana här tendenser, med tuff jargong, så ska man ta tag i det. Man ska ingripa hur och var det än är, och respektera varandra, säger han.

Kränkningarna och mobbingen mot en ung man på den kommunala verksamheten inträffade på våren 2014. Många gånger tvingades han ner i en låda, ibland flera gånger samma dag, och ibland blev han sittande i den i flera timmar. …

– Det är oerhört tragiskt och hemskt att det här har inträffat, och att arbetsledare inte har tagit tag i det, säger Kenneth Axling.

Därför ingår även utbildningar i den nya handlingsplanen. Speciella värdegrundsledare har haft, och ska ha, ett flertal träffar med medarbetarna på den aktuella verksamheten. Dessutom ska en arbetsgrupp på verksamheten tillsammans ta fram en handlingsplan för hur de ska jobba mot hot och våld på arbetsplatsen.

Enligt Kenneth Axling är det också viktigt att personer som anställs i ledande positioner ska vara medvetna om vikten av värdegrunden.

– De kanske måste genomgå en utbildning innan de får en befattning.

Den nya handlingsplanen har tagits fram på uppdrag av Arbetsmiljöverket som gjorde en inspektion av verksamheten i december.

Annons