Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurt Eliasson minns tillbaka

Annons

Midnattssolsrallyt står för dörren. Start från Rocklunda i Västerås ikväll och därefter tre etapper i Västmanland/Dalarna, Uppland samt Södermanland.

Ursprungligen kördes rallyt under 15 års tid, 1950-64, och ingick flera gånger i EM. En folkfest av sällan skådat slag.

2006 återuppstod tävlingen, lite som en nostalgitripp öppen för historiska bilar. Men jisses vilket drag det blev, på några få år ökade prestigevärdet flera hundra procent. Jag påstår att Midnattssolsrallyt idag är landets näst största – efter VM-deltävlingen Svenska Rallyt i februari månad.

Behovet att få återuppleva svunna tider verkar vara enormt, både bland tävlande och publik. De senare strömmar till i tiotusental för att se Saab tvåtaktare, Amazoner, BDA-Escorter och allt vad det nu må vara, i full fart på grusvägarna.

På fredag avgörs etappen i Uppland innefattande sju sträckor, bland annat i trakterna runt Almunge, Hargshamn, Valö samt Österbybruk. Matuppehåll äger rum i Forsmark.

Här intill kan ni läsa om Bertram Englunds äventyr i Midnattssolsrallyt 1964.

Det var bättre förr, eller hur?