Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kusinen från landet

Håkan Juholt är valberedningens val. Det stod klart igår. Som sidekick får han Carin Jämtin. En stereotypkombo som väl speglar de väljare Socialdemokraterna vill nå.

Håkan Juholt, kusinen från landet förkroppsligad, Carin Jämtin, en av de medelklassiga, bildade, urbana invånare Socialdemokraterna vill representera. Land och stad, industri- och kunskapssamhälle, något för alla. Knappast ett politiskt dreamteam, men det hade få förväntat sig. De kandidaterna fanns trots allt långt bortom den pragmatiskt lagda valberedningens synfält.

Håkan Juholt har onekligen förtjänster. Han har bevisat sig som en politiker med förmågan att tala klarspråk när det krävs och har heller inte dragit sig för att rikta kritik åt de håll det behövts. Juholt har vidare förmågan att entusiasmera människor, han är en lysande talare och är dessutom fast förankrad i Socialdemokratisk ideologi i sina politiska ställningstaganden. Politikens professionalisering och den successiva utvecklingen av partiet till Socialdemokraterna AB styrt av spinndoktorer ger han inte mycket för, det har han klargjort med emfas. Och det hedrar honom. Även om det också är en delvis naiv inställning till partier år 2011. Men i en tid där så väldigt många ledande socialdemokrater helt förlorat sig i hur budskapen ska levereras i stället för att fokusera på vad de ska innehålla blir hans inställning trots det en tillgång.


Någon socialdemokratisk livboj handlar det dock knappast om. Håkan Juholt lär exempelvis få jobba hårt för att vinna storstadsväljarnas röster. En kvalificerad gissning är att få av dessa varken kan eller vill identifiera sig med honom. I en tid när personfixeringen blir allt mer påtaglig i politiken är det självklart en brist. En brist Juholt dock förhoppningsvis kommer kunna kompensera för med hjälp av sin humor, sin rättframhet och sitt personliga och passionerade tilltal. Och Carin Jämtin.

Att han vid 48 års ålder inte förrän nu lyckats göra någon egentligt framgångsrik politisk karriär får även det klassas som en tillgång. Tack vare sin biroll inom partiet har han inte befläckats av Socialdemokraternas valnederlag. Att Håkan Juholt, trots att han aldrig tidigare egentligen på allvar lyfts fram av partiet, enträget fortsatt sin politiska gärning tyder på att han ser på partiet som mer än en karriär. Vilket är en viktig egenskap för att kunna bli till en ledare som förändrar en på många sätt unken partikultur där omsorgen om partiet ofta är mindre än omsorgen om den egna makten.
Trots det: Håkan Juholt duger. Carin Jämtin duger.

Mer än så blev det egentligen inte av valberedningens arbete; två kandidater som duger, som kompletterar varandra och som står som symboler för de röster Socialdemokraterna vill vinna. En duo som knappast kommer bli till det monumentala lyft Socialdemokraterna behöver.

Förhoppningsvis motbevisar dock Juholt och Jämtin denna analys.
Vilket ingen skulle vara gladare över än den här ledarsidan.