Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kuslig källarpjäs på Gävles sinnesjukhus

Om ni vågar, passa på att se en spöklik och vacker ny föreställning. Arbetarbladets teaterrecensent tipsar om ett unikt tillfälle i Gävle.

Det är med en viss nervositet som vi tackar ja, till att bli inbjudna till S:t Staffans sinnesjukhus mystiska källare där Anna Paretos karaktär letar efter sin mormors förflutna på anstalten. När hon ger sig ned i mörkret möter hon en mängd kvinnor längs vägen med olika verklighetsbaserade berättelser om kvinnligt förtryck och sexuella trakasserier.

Max Heberts “Min syster ville bli gerillasoldat” är baserad på samtal med 43 kvinnor i åldrarna elva till nittiofyra med rötterna från hela världen och olika samhällsklasser: Allt från en vd till en narkotikasmugglare får berätta om sina upplevelser av svek från lärare, auktoriteter och andra vuxna män.

Det är starka utsagor som ger en tung och skräckinjagande känsla i den intima källaren som är smyckad med spöklika, tunna gardiner. Huset byggdes 1904 och de intagna utsattes för allt från långbad till sterilisering. Ångesten som sitter kvar i väggarna tycks väckas till liv av Max Heberts uppsättning.

Pjäsen rör sig lekfullt genom tid och rum och låter oss träffa Gävles första kvinnliga polis, en något ilsken styrkelyftare och en galen överläkare. Faktum är att uppsättningen är som en interaktiv sagovärld där sömmarna mellan pjäs och filmsekvenser suddas ut. Övergångarna mellan filmsekvenserna med Anna Pareto (till vardags på Folkteatern Gävleborg) fungerar ibland som ett effektfullt scenbyte, men andra gånger är det helt enkelt inte riktigt lika väloljat.

Även om skådespelarna ger liv åt den mörka stämningen får den ett ytterligare djup genom vackert disharmonisk elektronika signerad Anna-Karin Berglund. Kombinationen av hennes inledande drömska toner och den 11-åriga flickan som svänger med en glödlampa nära golvet och gör skuggspel mot taket, är lika skör som effektfull.

Teater

”Min syster ville bli gerillasoldat”

Med: Mona Ibrahim, Elona Kadiu, Ronja Lindström, Anita Olsson, Anna Pareto, Ingrid Skogqvist, Claudia Åberg, Helene Qvick

Regi & manus: Max Hebert

Musik: AKB, Anna-Karin Berglund

Filmprojektioner: Victor Claeson, Idka

Scen: S:t Staffans sinnessjukhus, (Treklövern) Gävle.

Premiär 12 oktober 2016. Spelas även söndag 16 oktober och lördag 22 oktober.