Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvällen då riksmedias okunskap om Sverige sändes live


LÄS OCKSÅ:
Mail från Filip Struwe, SVT, till ledarsidan

Torsdag kväll kom nyheten; stor polisinsats i Boliden i Västerbotten, den misstänkte terroristen gripen. Senare spärrades även polishuset i Skellefteå av enligt uppgift.

Tidningen Norran var snabbt ute med nyheten, och också den nyhetsförmedlare som kunde rapportera något av värde och fylla sitt demokratiska uppdrag under kvällen.

Riksmedias, och då framför allt SVTs, avlövning av sin lokala journalistik blev synlig i torsdags kväll. SVTs live-sändning var, ja, minst sagt speciell. Live-sändning är naturligtvis live-sändning, det är svårt, det finns många obekräftade uppgifter, men det som vecklade ut sig i rutan var så illa att det till slut blev komiskt.

Innehållet kan vi lämna där hän. Säpo var knapphändig med uppgifter till media om insatsen under kvällen, av förklarliga skäl. Terroristexperten Hans Brun som SVT hade bjudit in till studion gjorde ett mycket bra arbete och bidrog egenhändigt till basen i sändningen och kommenterade efter bästa förmåga. Men resten behöver SVT utvärdera. Och man behöver tyvärr också uppenbarligen fräscha upp Sverigekunskaperna i Stockholm.

Skulle situationen i Sverige inte vara så allvarlig som den är just nu, skulle man lätt kunna rycka på axlarna och skratta åt det hela. Att riksmedia ser livet utanför Stockholm som en kuriositet vet vi redan. Men den här kvällen liverapporterade man i ett land som tillsammans med Tyskland tar det största ansvaret i Europa för flyktingmottagandet, ett land med en klyfta mellan stad och land, ett land där klassningen av hotnivån höjts till 4 på en femgradig skala, ett land med oroliga medborgare och en polarisering mellan de som är för ett generöst mottagande och de som är emot.

Att insatsen skedde i Boliden, var väldigt uppenbart ett nästan lite roande faktum för SVT. Detta pratades det om i lätt ton i studion, hur kunde det komma sig att Boliden stod i centrum just nu, det hade man ju INTE kunnat vänta sig.

Sedan ringde man från SVT-studion upp sin reporter som befann sig i Boliden. Det gav inte så mycket. Mer än några kryddiga kommentarer om att det fanns poliser på plats och att det var kallt och jävligt i Boliden. Och det må väl vara hänt. Det fanns som sagt få bekräftade uppgifter under kvällen.

Näst på tur stod redaktionen i Umeå. Lite som att ringa upp Gävle eller Uppsala vid ett ingripande i Stockholm för att få reda på vad som händer där. Från studion i Stockholm ställde man frågor kring hur läget var på plats, vilket är som att be någon i Gävle eller Uppsala göra en på plats-analys av hur läget är i Stockholm baserat på hur det ser ut på dessa två orter. I Umeå svarade man efter bästa förmåga. Det blev ett rätt så kort samtal.

För att toppa hela denna sorgliga soppa, avrundade SVT programmet med att förkunna att man sänt live om ingripandet i Boliden, "en ort utanför Västerbotten".

Jag följde inte Aftonbladets sändning under kvällen. Men kan konstatera att Aftonbladet verkar ha kämpat på i delvis samma anda som SVT. Aftonbladet trodde nämligen att man sände live rörande en händelse i Sollefteå under kvällen. Trots att det var polishuset i SKEllefteå som enligt uppgift hade spärrats av. Det är cirka 34 mil mellan Sollefteå och Skellefteå om man kör E4:an.

Summa summarum; i Sverige har vi riksmedia vars programledare och reportrar kan uttala namnet på en Paris-klubb relativt bekymmersfritt och sända live på plats. Men inte har någon aning om var Boliden ligger och än mindre skicka ut någon för att rapportera på plats med ljud OCH bild i sin livesändning.

Vad händer om Sverige drabbas av nationell katastrof utanför Stockholm som kräver att SVT bär sitt demokratiska ansvar? Jag vill inte ens tänka på det. Organisationen är uppenbart inte anpassad till det.

Utvärdera detta, SVT. Och fundera över vad er okunskap och era brister i bevakningen av Sverige kan betyda för gemenskapen i Sverige, för förståelsen av vårt land och för den politiska utvecklingen.

I torsdags var det Norran som bar mediernas demokratiska uppdrag på sina späda axlar.

Det hedrar dem.

Reservation för faktafel: När denna artikel skrivs, har SVT inte lagt ut sin livesändning. Undertecknad har varit i kontakt med SVTs presstjänst för att få tillgång till livesändningen för att kunna faktakontrollera denna text, som dock inte visste om att SVT hade haft en live-sändning under gårdagen rörande händelserna i Boliden. Från presstjänsten hänvisades jag dock vidare till Catarina Wilson vid SVTs kommunikationsavdelning, som meddelat att sändningen inte kommer läggas ut. Detta då ett namn förekommit i sändning som inte skulle ha publicerats. Det i ledaren angivna citatet är uppskrivet under kvällen av undertecknad, men alltså ej kontrollerat mer än i så mån att Catarina Wilson läst igenom denna artikel efter publicering.

Följ Arbetarbladets ledarsida på Facebook för att ta del av våra ledare direkt i ditt flöde.

LÄS OCKSÅ:

Friheten och integriteten är terrorismens andra offer

Därför ger fler flyktingar högre tillväxt

Hur en kommentar om Valbo sportcentrum bidrar till IS krigföring