Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvartalspolitik?

I dag är resultatet av kvartalskapitalism och en övertro på marknadslogik tydligt. Världen håller på att rämna. Ekonomiskt. Och vad vi ser är förmodligen bara början.

Annons

Det kommer att komma fler slag och återhämtningen handlar knappast om ett igenomklubbat krispaket i USA eller om några månaders konvalescens före ekonomisk återuppståndelse.

Men i Sverige tycks inget rubba oss. Regeringen verkar inte nämnvärt oroad över det ekonomiska världsläget som Sverige på intet sätt är immunt mot.
Anders Borg lät under gårdagen meddela att läget i vår omvärld förvisso är allvarligt men att regeringen litar på Riksbankens och Finansinspektionens besked om att tillfredsställande ekonomisk stabilitet råder i Sverige. Island är efter de senaste dagarnas händelser ett land i gungning. Situationen i USA är bekant. Likaså läget på börserna världen över. Detta är inte ljusa tider. Detta är totalt mörker.

I detta läge presenterade socialdemokraterna under gårdagen sin så kallade skuggbudget. En budget på 182 sidor som förkunnar hur socialdemokraterna skulle ha spenderat pengarna om de suttit med majoritet i riksdagen. Vilket man som bekant inte gör.

Budgeten i sig är egentligen inte så mycket att orda om. Mycket av innehållet handlar om att återställa nivåerna i a-kassan, sänka självkostnaderna i systemet, spendera mer pengar på fler utbildningsplatser och mindre på skattesänkningar och satsningar på småföretagandet som socialdemokraterna slutligen bestämt sig för att göra till ett av sina skötebarn och vän.

Vad socialdemokraterna bjuder på är en budget för ökad trygghet, en återställare, knappast revolutionerande, men däremot förslag som syftar till att öka stabiliteten och förbättra våra skyddsnät i ett läge när det faktiskt är just detta vi ser ut att komma att behöva.

Vad som däremot är intressant är de politiska kommentarerna kring skuggbudgeten under gårdagen. Kommentarer som delvis handlade om att det i socialdemokraternas budget syns att partiet haft tid på sig att följa utvecklingen av det ekonomiska läget internationellt och lägga förslag i enlighet med utvecklingen. Något som indikerar att det förutom kvartalskapitalism anses finnas kvartalspolitik.

Partier skall naturligtvis ha förmågan att agera snabbt och anpassa sig efter oförväntade situationer. Men delar av partiernas arbete och agenda är också uppenbart utformade med valresultat för ögonen snarare än ambitionen att skapa en långsiktigt hållbar och framtidsinriktad politik.

Vad den pågående ekonomiska kris världen befinner sig i visar är dock att kvartalskapitalismen kräver en motpol. Och den naturliga motpolen med förmåga att parera stötarna, men också att förutse skeenden som det nu pågående, det borde faktiskt vara våra partier.

Mer läsning

Annons