Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvarts miljon till yxföretagare

24-åriga Julia Kalthoff, som är vd för yxfabriken Wetterlings i Storvik, tar på torsdagen emot 250 000 kronor från kungen. Hon får stipendiet för att hon som ung kvinna gått in som ledare i ett företag och vågat ställa krav på en hållbar produktion.

Annons

Stipendiet heter Kompassrosen och delas ut av Konungens stiftelse ungt ledarskap. Stipendiesumman är på 250 000 kronor per mottagare och går till unga ledare inom kategorierna näringsliv, offentlig sektor och ideell sektor. Pengarna ska användas till fortsatt utveckling i gott ledarskap.

– Julia får stipendiet för att hon har modet att bryta mönster och fatta långsiktigt hållbara beslut som gynnat såväl kollegor, företag som miljö, säger Eva Fernvall som är ordförande för Konungens Stiftelse Ungt Ledarskaps stipendiekommitté, i ett pressmeddelande.

– Mitt ledarskap är baserat på visioner. Vi har gått tillbaka till rötterna och har högre fokus på hantverk, vilket är radikalt idag när vissa säger att det är omöjligt att driva styckproducerande tillverkning i Sverige. Men just genom dessa förändringar har vi ökat omsättningen och vinsten, lyckats anställa fler och vända företaget, säger Julia Kalthoff.

Ceremonin äger rum på Kungliga slottet i Stockholm och kombineras med ett seminarium om ungt ledarskap.