Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvasivetenskap är inget att debattera

Replik till P-O Eriksson: "Klimatalarmist vill strypa en fri debatt".

P-O Eriksson luftar i en debattartikel sin oro över att ”klimatalarmister” vill strypa den fria debatten.

Jag tror Eriksson har fått det lite om bakfoten. Den vetenskapliga debatten äger rum i vetenskapliga forum, och resultaten publiceras vetenskapligt. Därefter må folk gilla resultaten eller inte.

Att koldioxid har en uppvärmande effekt i atmosfären påvisade svensken Svante Arrhenius redan i slutet av 1800-talet. Många har försökt motbevisa teorin, men ingen har lyckats, trots många försök. Återstår då bara att i stil med Eriksson så tvivel om teorins riktighet.

När kol som under årmiljoner varit geologiskt bundet under något århundrade frigörs genom mänsklig aktivitet rubbas strålningsbalansen för jorden, och mängden energi ökar. Temperatur är inget annat än ett mått på energi, och ingen seriös forskare ifrågasätter sambandet mellan koldioxid och energi.

Utan någon koldioxid alls skulle liv vara otänkbart på jorden. Att mot den bakgrunden hävda att mängden koldioxid inte skulle betyda något är inget annat än befängt.

Förtäckt menar Eriksson att samtliga vetenskapliga samfund, i synnerhet vädertjänsterna, runt om i världen ljuger. I stället skulle ett fåtal debattörer, som i de flesta fall inte har den ringaste kontakt med forskningen, vara de som beskrev verkligheten. Ett paradexempel är när en docent i svetsteknik titulerade sig polarforskare, av det skälet att han följt med som tekniker på en expedition till Arktis…

Fakta är lättillgängligt:

”Sea Ice Index” är en sida från NSIDC, USA, som visar utvecklingen för havsisen i Arktis och Antarktis.

SMHI har bra sidor. Här en nyhet om temperaturen i Sverige.

 Gistemp från NASA har tabeller för hur temperaturen utvecklar sig. De senaste fem åren är de varmaste.

 NASA har även en sida med klimatindikatorer. NASA Global Climate Change.

 Kolla gärna vad arkeologer har att säga i ärendet. I dag smälter föremål fram som legat under is i tusentals år.

Zoologer kan berätta hur ett varmare klimat redan påverkat faunan såväl i Sverige som i övriga världen. Ljuger forskarna, så har de till och med varit så framgångsrika att de lurar våra växter att blomma allt tidigare.

Ornitologer uppmärksammar hur inte minst flyttfåglar ändrar sina mönster.

Klimatforskningen i dag är tvärvetenskaplig, det som diskuteras vetenskapligt är främst hur ett varmare klimat påverkar flora, fauna och vårt samhälle.

Att det långsamt blir varmare (långsamt för oss, snabbt i ett geologiskt perspektiv) är slutdiskuterat.

Bo JonssonSandviken S-märkt samhällsdebattör och vetenskapsintresserad

Läs också: Pr-konsult och klimatexpert: Svenska tidningar hjälper klimatförnekare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel