Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna omkom i skalvet

Tusentals svenska turister på ön Rhodos stördes på tisdagsmorgonen av att marken skakade.
En kvinna omkom i jordbävningen, som mätte 6,3 på Richterskalan.

Annons

Den 56-åriga kvinnan snubblade och ramlade nedför en trappa när hon försökte fly från sitt hus i byn Archangelos. I famnen bar hon sitt tvååriga barnbarn, som överlevde fallet, rapporterade tv-kanalen Net enligt AFP.
Tack vare att skalvet hade sitt epicentrum till havs, sju mil söder om Rhodos, var effekten annars begränsad. Hälften av alla europeiska skalv inträffar i Grekland, men för många svenskar på semester i regionen var det en udda upplevelse.
”Helt sjukt”
– Vårt hotell har spruckit. Det är helt skevt, sade 18-årige Simon Hallberg till Borås Tidning.
Han har varit på Rhodos tillsammans med tio kompisar sedan i onsdags.
Vännen Alexander Sundling var vaken när hotellet började att röra på sig omkring klockan halv sju lokal tid.
– Det var helt sjukt. Marken började gunga och det kittlade i magen. Men jag tror att det är vårt hotell som är värst drabbat, sade Sundling.
Utrikesdepartementet har varit i kontakt med Sveriges konsul på Rhodos. Tusentals svenskar befinner sig på den populära semesterön.
– Som vi förstår det har inga svenskar skadats. Däremot har många svenskar känt av skalvet, sade Anders Jörle, presschef på UD.
Även på Kreta kändes skalvet.
Nästan varje dag äger jordbävningar rum någonstans i Grekland, men oftast inträffar de under havet, vilket gör att de sällan medför någon skada. Ett undantag var jordbävningen 1999 då 149 människor dog i närheten av Aten på fastlandet. (TT)

Mer läsning

Annons