Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnlig könsstympning är en livsfarlig tradition

Könsstympning av flickor och kvinnor är ett fruktansvärt brott som medför livslångt lidande. Ingreppen har inte någon medicinsk grund och görs nästan alltid utan bedövning. Könsstympning innebär fysiskt lidande, såsom smärtchocker, infektioner och komplikationer senare i livet, och psykiskt lidande.

Könsstympningar förekommer såväl utomlands som i Sverige. Enligt Socialstyrelsens skattning från januari 2015 finns det 38 000 kvinnor i Sverige som är könsstympade. Dessutom beräknas ytterligare 19 000 kvinnor i Sverige ligga i farozonen för att könsstympas enligt Socialstyrelsen.

Det finns dock färska siffror från ActionAid som indikerar att mångdubbelt fler är drabbade. År 2011 var antalet människor som bor i Sverige som kommer från länder där könsstympning förekommer 213 181. Fyra år senare, år 2015 var motsvarande siffra 266 392, en ökning med 25 procent.

Könsstympning av flickor och kvinnor är förbjuden enligt lag i Sverige även om det sker utanför Sveriges gränser. Könsstympning av flickor och kvinnor är dessutom ett brott mot de grundläggande mänskliga fri- och rättigheterna och mot barns rättigheter.

90 fall av könsstympning har anmälts, sedan lagstiftningen mot könsstympningen infördes år 1982, vilket resulterat i endast två fällande domar. Detta är en oroande låg siffra. Lagstiftningen ger inte avsedd effekt.

Från och med den 1 juli 2017 börjar en ny straffskala för könsstympning att gälla. Straffet ändras från fängelse i högst fyra år till fängelse i lägst två år och högst sex år. Lagstiftningen mot könsstympning är kraftfull, men den behöver också användas. Det behöver därför göras en översyn av lagstiftningen varför den inte ger avsedd effekt.

Könsstympning är ett så pass allvarligt brott och medför så stort lidande att samhället i stort inte kan se bort. Förövarna måste dömas och flickorna och kvinnorna som är utsatta måste få vård och hjälp. Låt oss inte blunda för stympning av flickors och kvinnors könsorgan, även om det är obehagligt.

Marta Obminska (M)

Riksdagsledamot för Uppsala län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel