Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnliga dirigenter ratas

Annons

Under konsertsäsongen 2015–2016 är det bara 17 procent av konserterna som dirigeras av kvinnor. Det visar en ny undersökning gjord av föreningen Kvinnor upp på pulten, Kupp, som företräder svenska kvinnliga dirigenter, som refereras av SVT.

Undersökningen baseras på ordinarie föreställningar och abonnemangskonserter i 23 professionella orkestrar och operahus.

Totalt sysselsätts 1 058 dirigenter under pågående säsong, och av dessa är 177 kvinnor. Obalansen exemplifieras med en rad exempel, där Malmö Opera hamnar i botten – av 114 dirigenter där är inte en enda kvinna.

Det vanliga argumentet, att urvalet kvinnliga dirigenter är litet, är inte godtagbart enligt Kupps ordförande Maria Eklund:

– När vi suttit ner med företrädare för orkestrarna förklarar de alltid att det är en väldigt svår process att hitta kvinnor. Men i så fall gör de inte sitt jobb. Våra medlemmar är minst sagt tillgängliga, de får bara aldrig chansen, säger hon till SVT.

Och nej, Gävle symfoniorkester hör inte till de mest jämställda. Vi räknar till 3 konserter med kvinnor på pulten, och 16 konserter ledda av män. Under en säsong som är ytterligare en säsong med manlig chefdirigent.