Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kylig årspremiär för fiskeentusiaster i Gävle

Lager på lager, vattentäta kläder och rejäl kaffetermos. Det gäller att utrusta sig ordentligt om man ska klara av att vara med på premiären för fisket i Gavleån – både fiskepremiär och återträff för alla fiskeentusiasterna.


– Man träffar hemskt mycket folk man känner här, konstaterar Johan Danbrink, en av dem.

Det är några minusgrader i luften och det blåser. I Gavleån kommer små isflak flytande med jämna mellanrum i det strömma vattnet. Och nere bland isflaken står Johan Danbrink, med vatten upp till höfterna. Det är fiskepremiär i Gavleån och han har redan varit här i tre timmar, sedan klockan åtta på morgonen.

– Litegrann. Men det går bra så länge jag är i vattnet.

Han avslöjar att det är lager-på-lager-principen som fungerar bäst om man ska tillbringa nyårsdagen i isvatten. Långkalsonger, joggingbyxor, vattentäta vadarbyxor och ordentligt varmt om fötterna är vad som rekommenderas.

– Och så gäller det att hålla sig torr.

Johan är en van fiskare men det är första gången han är med på fiskepremiären i Gavleån.

Han tror att han blir kvar åtminstone några timmar till – den sociala biten är minst lika viktig som själva fiskandet.

Många av fiskarna känner varandra och det blir som en återträff när fisket drar igång igen.

– Man går upp då och då och dricker kaffe. Man träffar folk man känner och pratar mycket. De flesta som är här i dag känner jag, eller känner åtminstone till.

Någon fisk har han däremot inte fått upp än och det är han inte ensam om. Längs Gavleån från konserthuset och upp genom Boulognerskogen står fiskarna med jämna mellanrum. De flesta har redan stått där flera timmar men vid elvatiden på förmiddagen verkar ingen ännu ha fått något.

– Jag hade en på kanske fyra, fem kilo men jag tappade den, rapporterar Christer Wiklund som står på isen en bit ut i ån, strax nedanför Johan. Han berättar att det finns riktigt stora fiskar i Gavleån, men tror däremot att det kommer att bli svårt att få upp någon fisk under nyårsdagen.

– Det går för hårt vatten. Fisken har så låg temperatur så den gör inga större utfall. Man måste få grejerna att gå riktigt sakta.