Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan och dagstidningen– två kolosser på lerfötter

Här i landet finns det åtminstone två kolosser på lerfötter, vilkas grund är underminerad. Den ena är ju Svenska kyrkan, som sakta men säkert är på väg mot sotdöden, efter ett utdraget lidande. Allt fler upptäcker hur dyrt det är att vara medlem, och begär utträde. Och allt färre blir medlemmar, nu när kollektivanslutningen är ett minne blott. Skulle medlemsavgiften utkrävas med ett inbetalningskort i stället för som nu smusslas undan på skattsedeln? Ja, då sannolikt en snar konkurs för kyrkan! Svenska kyrkan väcker hos de flesta varken sympati eller antipati – utan likgiltighet. Vem bryr sig? Och undra på det, så utslätad, menlös och lagom den är numera. Prelaterna sticker upp ett finger (fuktat med vigvatten?) i luften för att utröna vart den politiskt korrekta opinionsvinden blåser innan de dristar sig till att uttala en åsikt. Ingen fundamentalism, biblisk bokstavstro där, gudbevars! Gånge denna kalk ifrån Svenska kyrkan!

Den andra lerfötter-kolossen är givetvis dagspressen som för en ojämn (förlorad?) kamp mot nätet, och i viss mån mot tv. Och, helt obegripligt, har tidningarna lagt ut en stor del av sitt innehåll gratis på nätet. De yngre avstår från dyra dagstidningar, de äldre, tillvanda till papperstidningar, dör ut. Kostnader stiger, intäkter (exempelvis annonser) minskar. Besparingar är nödvändiga, tidningarna blir alltmera anorektiska. Läsvärdet och prisvärdet sjunker – den onda cirkeln är etablerad. Kvällsblaskor har måhända större livskraft? Till priset av en stadig tillväxt i vulgaritet och mental förorening. Men det är väl en lätt börda för dessa alster? På nätet finns det ett överflöd av blixtsnabba nyheter. Även debatt- och kulturartiklar, och bloggar är mer läsvärda. Och det fria ordet har ju vida större livsrum på nätet än i papperstidningar. Att högt avlönade proffstyckare gradvis förlorar sin makt och myndighet, sitt åsiktsmonopol känns faktiskt befriande!

Senioren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare